Tejtüntetés van készülőben

Vágólapra másolva!
Augusztusban tiltakozó megmozdulásokat tartanak a tejtermelő vállalkozások, előreláthatólag az Auchan és a Tesco áruházai előtt - értesült a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese megerősítette a demonstrációk szervezését, de a konkrét helyszínekről nem nyilatkozott. Még az időpont meghatározása és a módszerek kiválasztása folyik - fogalmazott az elnökehelyettes.

A gazdálkodók azért elégedetlenek, mert a tejfelvásárlási árak az év eleje óta esnek. A termelők a csökkenésért többek között a kereskedelmi láncokat okolják, mert szerintük az üzlethálózatok - részben olcsó importtal - indokolatlanul lenyomják a tejtermékárakat, emellett pedig visszatérítésekkel és egyéb fizetési terhekkel sújtják a beszállítókat. Az állattartók a megmozdulásokat azért szerveznék az Auchan és a Tesco elé, mert ma leginkább e két élelmiszerlánc üzleti magatartását kifogásolják - írja a Világgazdaság.

A demonstrációkkal elsősorban a kereskedelmi visszatérítések mértékének a csökkentését és a magyar tejtermékforgalom bővítését akarják elérni. Többek között arra kívánják rábírni a kereskedelmi hálózatokat, hogy az itthoni és a külföldi termékek aránya a mai 70-30 százalékról 80-20-ra nőjön. Ez a sokszor kifogásolható minőségűnek tartott, olcsó(bb) import visszaszorítását jelentené.

A mai felvásárlási árak mellett a tejtermelők egy része már veszteséges, a 8,10 forintos kilónkénti uniós kvótatámogatás ellenére is - mondta Istvánfalvi Miklós. A 80 forintos mostani átvételi árak csaknem 20 forinttal alacsonyabbak az év eleji szintnél, miközben az önköltség már megközelíti a 90 forintot, elsősorban a takarmánydrágulás miatt. Ezért a gazdálkodók zöme veszteségessé válik, ha a tejárak továbbra is esnek. Az ágazati szereplők az (export)kereslet nyári növekedésétől és a termelés időszakos csökkenésétől drágulást reméltek, de a várt árváltozás eddig elmaradt.