Vágólapra másolva!
Újabb három tervjavaslat készül a Szentendrei-sziget csúcsán fekvő Kisoroszit és Visegrád-Szentgyörgypusztát a Dunán összekötő gyalogos híd építésére, miután az első változatot a Duna-Ipoly Nemzeti Park elutasította - közölte Kisoroszi polgármestere.
Vágólapra másolva!

Molnár Csaba, a 920 lakosú zsákfalu polgármestere elmondta, hogy a községből jelenleg csupán a húsz kilométerre fekvő Tahi hídon át közelíthető meg a túlpart.

A szigeten lakók egyébként is hátrányos helyzetben vannak, mert a sziget alatt húzódó, a fővárost tiszta vízzel ellátó természetes ivóvízbázis védelme miatt ide nem települhet ipar, korlátozott a mezőgazdasági tevékenység, és emiatt az adóbevételek is szerényebbek. A megélhetést a turizmus fellendítése hozhatná meg - tette hozzá.

Ezért is fogott össze a helyi és a visegrádi önkormányzat a Fővárosi Vízművekkel és a Szentendrei Kistérségi Társulással, hogy elkészíttesse a két partot összekötő híd tervét. Az elképzelés szerint ezen a gyalogosokon kívül kerékpárosok és a lóháton közlekedők kelhetnek majd át, az autósok elől elzárva tartanák, éppen a környezet kímélése miatt. A híd által nagyobb lendületet kaphat az idegenforgalom fejlődése is. Csakhogy a nemzeti park attól tart, hogy a megnövekvő forgalom veszélyeztetné a sziget természeti értékeit, ezért esztétikai kifogásokra hivatkozva elutasította a hídépítés első tervváltozatát.

A most készülő három újabb tervezet már nagyobb súlyt fektet a 200 méter hosszú, 13,5 méter széles hídszerkezet megjelenítésére is. Ha a szakhatóságok elfogadják, úgy európai uniós pályázaton lehet a hozzávetőleg egymilliárd forintos költséget elnyerni. Ez esetben 2010-ben akár már meg is indulhat a forgalom a leendő új hídon.