Három év alatt 1000 milliárdot spórolnánk

Vágólapra másolva!
A nemzetközi adótanácsadók, egyeztetve az üzleti körökkel augusztus 12-re kívánják elkészíteni azt a három évre szóló adócsomag-tervezetet, amely összesen ezer milliárd forinttal csökkentheti a vállalkozások terheit - mondta az MTI kérdésére Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Miközben a kormány gazdasági kabinetjéhez tartozó miniszterek a kormányfő vezetésével és a szocialista frakcióval konzultálva a jövő évi adóváltozások lehetséges irányait vitatják meg, az üzleti körök több évre szóló adóreform-csomagját a nemzetközi tanácsadó cégek alakítják.

"Az adócsomag augusztus 12-re készül el, addig konzultálunk az üzleti körök képviselőivel, így például a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével, a Vállalkozók Országos Szövetségével és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetésével is" - mondta Oszkó Péter.

Részleteket nem árult el a Deloitte elnök-vezérigazgatója, de az MTI által megkérdezett, névtelenséget kérő szakemberek megerősítették, hogy a napokban a Népszabadságban megjelent ezermilliárd forintos adócsökkentést magában foglaló javaslat körvonalai bontakoznak ki.

Az adóváltoztatások közül várhatóan politikai támogatás állítható a vállalkozásokat terhelő 4 százalékos különadó (szolidaritási adó) eltörlése mögé, amely évente 180 milliárd forintot jelent. Ugyancsak egyetértés alakulhat ki a munkáltatói tb-járulékok csökkentése ügyében: ez évente 3-3-3 százalékpont vagy 3 év alatt 10 százalékpont lehet, összesen 780-865 milliárd forint erejéig.

Ha ez a két adóváltozás átmegy mint minimálprogram, akkor az a költségvetésnek évente 400-450 milliárd forintjába "kerül".

Az adótanácsadóknál most készülő "bővített étlap" ennél szélesebb adóváltoztatásokat tartalmaz, kétkulcsos személyi jövedelemadó-rendszer bevezetését 20 és 30 százalékos kulccsal, a most még érvényes 4 százalékos szolidaritási adó eltörlése mellett. (A szolidaritási adónak nevezett 4 százalékos különadót a magánszemélyek 6,3 milliós éves jövedelem felett, a társas vállalkozások adózás előtti eredményükre fizetik 2006 óta, amikor a költségvetés stabilizálása miatt bevezették.) Az elképzelések szerint a minimálbér adómentessége megszűnik, akárcsak valamennyi adójóváírás, ez utóbbi évente 300 milliárd forint bevételi többletet jelent a költségvetésnek.

Miközben a munkáltatói tb-járulékot csökkentené a javaslat, addig a jelenlegi 1920 forintos tételes egészségügyi hozzájárulást 8000 forintra emelné, ami évente közel 280 milliárd forintos többletbevételt hozhat a büdzsének.

Az üzleti körök egyetértésével készülő szakértői adóreform-csomag a kormányzatra bízná, hogy milyen tételekből lehetne a kiadásokat évente 400-450 milliárd forinttal lefaragni.