Vágólapra másolva!
Pakson, a hat éve elhunyt Marx György atomfizikus emlékére, a Paksi Atomerőmű Rt. szponzorálásával július 24. és augusztus 4. között hatrésztvevős, kétfordulós nemzetközi nagymesterversenyt rendeznek. A tavalyi tornán junior világbajnok, olimpiai ezüstérmes válogatottunk, Ács Péter aratott győzelmet. A paksi sakkozás másik büszkesége, Berkes Ferenc számára a drezdai sakkolimpiára történő eredményes felkészülés része a torna. A legmagasabb értékszámú résztvevő a francia Maxime Vachier-Lagrave, az örmény olimpiai bajnokcsapat tagja, Gabriel Szargiszjan, a hollandok tehetsége, Daniel Stellwagen mellett a rutinos szlovén Alekszander Beljavszkij ül még sakkasztalhoz. A tornáról a www.ase.hu/marxgy/2008 honlapon internetes élő közvetítés lesz, az első fordulót július 25-én játsszák 15 órától.

A világhíres atomfizikus, Marx György emlékére rendezendő torna az idei esztendő egyik legrangosabb hazai viadala. A 15-ös kategóriájú, 2625-ös Élő-átlagú verseny fővédnöke Kovács József, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója, a főtámogató a Paksi Atomerőmű Rt. Az ESZI Főiskolai épületben (Paks, Dózsa György út 95.) a nagymesterverseny mellett nagyszabású nyílt versenyt is szerveznek.

Paks szép sakkhagyományokkal rendelkezik, 2000. október 21-én avatták fel a Sakkolimpiai Emlékművet, amely Pauer Gyula, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Az emlékmű márványból készült sakk-királyt ábrázol. Az obeliszk talapzatán márványba vésve örökítették meg azoknak a magyar sakkozóknak a neveit, akik 1927 óta a sakkolimpiákon bajnoki címet, illetve érmes helyezést szereztek. Az emlékmű előtti sétány Maróczy Géza nevét viseli, aki három olimpián két aranyat (1927, 1936) és egy ezüstöt (1930) szerzett a magyar válogatott első táblásaként.

A paksi sakkcsapat sorozatban dobogón végez az országos csapatbajnokságon, az elmúlt három évben harmadikok voltak, 2005-ben ezüstérmesek. A "paksi műhelyben" sok tehetséges sakkozó palánta bontogatta és bontogatja szárnyait, kilencszer nyertek ifjúsági csapatbajnokságot.

A 22 éves Berkes Ferenc hat éve Krétán ifjúsági világbajnoki címet szerzett, három éve a junior világbajnokságon remek hajrával ezüstérmesként zárta szereplését. Berkes 16 évesen már nagymester, négy éve elhódította a felnőtt bajnoki címet, tavaly megismételte sikerét, válogatottunk oszlopos tagjává vált. A torinói sakkolimpián bravúros ötödik helyet elért együttesünk egyik kulcsembere volt. Junior világbajnokunk, Ács Péter a 2002-es bledi sakkolimpián nagy sikerrel debütált, kilenc partiból gyűjtött 7 pontjával oroszlánrésze volt a bravúros ezüstérem megszerzésében.

A Marx György emlékére rendezett versenysorozat első állomásaként 2003-ban Polgár Judit és Borisz Gelfand vívott nyolcjátszmás rapid párosmérkőzést, az izraeli nagymester 6-2-re nyert. Egy évvel később már hatrésztvevős tornát rendeztek, a generációk párharcának jegyében is zajlott a viadal, amelyen óriási meglepetésre a 73 éves Viktor Korcsnoj győzött. 2005-ben szép magyar sikernek örülhettünk, Almási Zoltán végzett az élen. Emlékezetes párharcot vívott a sakkozás élő legendájával, Viktor Korcsnojjal. Az utolsó előtti fordulóban merész minőségáldozattal tudta megadásra kényszeríteni legnagyobb riválisát.

Két éve az indiai Pentala Harikrishna veretlenül, egypontos előnnyel győzött. Meglepő volt, hogy három nyeréséből kettőt éppen a címvédő Almási Zoltánnal szemben ért el. Hatszoros bajnokunk túlzott kockázatokat vállalt, nem sejthette, hogy békésebb tempóban is elérhette volna célját.

Tavaly szép magyar sikerrel fejeződött be az V. Marx György-emlékverseny. A torna utolsó fordulójában Ács Péter nyert a svájci Viktor Korcsnoj ellen. A veterán nagymester sakkvakság áldozata lett, nem látta, hogy kivédheti a fenyegető mattot. A paksiak junior világbajnoka a győzelemmel befogta a remiző indiai Pentala Harikrishnat. Több nyeréssel Ács Péter vehette át a győztesnek járó kupát. A torna 30 játszmájából 17 végződött döntéssel, világossal 11-szer voltak eredményesek.

A sorozat eddigi legerősebb viadalán ma délután indulnak a sakkórák. A 15-ös kategóriájú tornán érvényesítik az ún. szófiai szabályt, tilos a döntetlenajánlat, illetve csak a bíró engedélyével lehet remizni.

A VI. Marx György-emlékverseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2681)
Gabriel Szargiszjan (örmény, 2660)
Berkes Ferenc (magyar, 2645)
Daniel Stellwagen (holland, 2616)
Alekszej Beljavszkij (szlovén, 2606)
Ács Péter (magyar, 2544)

Az első forduló párosítása:
Beljavszkij - Szargiszjan
Vachier-Lagrave - Berkes
Stellwagen -Ács