Vágólapra másolva!
A bieli szuperverseny ötödik fordulójában a két éllovas, a norvég Magnus Carlsen és az orosz Jevgenyij Alekszejev világossal a félpontos hátrányban levő kubai Perez Leinier Dominguez, illetve az amerikai Alekszander Oniscsuk ellen játszott. Carlsen a szicíliai védelem Najdorf-változatában tisztet áldozott, Dominguez királya menekült a veszélyeztetett zónából, lépésismétléses remi lett a küzdelmük vége. Nem hozott izgalmat a másik derbi, sorozatos cserék, teljes kiegyenlítés. A francia Etienne Bacrot megszerezte első győzelmét, a svájci Yannick Pelletier negyedszer szenvedett vereséget.

A hagyományos bieli torna első félideje után holtversenyben vezet a címvédő Magnus Carlsen és az orosz Jevgenyij Alekszejev. Hozták a kötelező győzelmeket a francia Etienne Bacrot és a svájci Yannick Pelletier ellen, remiztek egymással és a kubai Perez Leinier Dominguezzel, illetve az amerikai Alekszander Oniscsukkal.

Az ötödik játéknapon a félpontos előnnyel vezető Carlsen és Alekszejev az üldöző duóval, Dominguezzel és Oniscsukkal mérkőzött meg. Több izgalmat hozott Magnusék partija, a 17 éves norvég Bobby Fischer egyik kedvenc változatát és kedvelt tisztáldozatát játszotta meg.

A tavalyi Világkupán a legjobb 32 között már megvívtak, Carlsen 1,5-0,5-re nyert a kubai ellen. A "győztes gólt" a szicíliai védelem Najdorf-változatában érte el. Ezúttal más vari került terítékre, Magnus ismert Hd5-ös tisztáldozattal fűszerezte a játszmát. A kétkedők inkább sötét sikerét várták, de Dominguez a lépésismétléses remit kényszerítette ki.

Sorozatos cserékkel izgalommentesen remizett Alekszejev és Oniscsuk. A sereghajtók derbijét a francia Etienne Bacrot nyerte meg. A svájci Yannick Pelletier kevés ellenállást tanúsított, korainak tűnt a kapitulációja is.

Az 5. forduló eredményei:
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2708) - Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2670) döntetlen (Olasz megnyitás, 34)
Magnus Carlsen (norvég, 2775) - Leinier Dominguez (kubai, 2708) döntetlen (Szicíliai védelem, 24)
Etienne Bacrot (francia, 2691) - Yannick Pelletier (svájci, 2569) 1 -0 (Philidor védelem, 34)

A verseny állása:
1-2. Magnus Carlsen és Jevgenyij Alekszejev 3,5 pont
3-4. Perez Leinier Dominguez és Alekszander Oniscsuk 3
5. Etienne Bacrot 1,5
6. Yannick Pelletier 0,5

A 6. forduló párosítása:
Bacrot - Alekszejev
Pelletier - Carlsen
Oniscsuk - Dominguez