Vágólapra másolva!
Az Olympique Lyon együttese az előző szezonban nem csak a francia bajnokságot, de a kupát is elhódította, de a duplázás sem volt elég ahhoz, hogy a gárda mestere, Alain Perrin megőrizze helyét a kispadon. Az egyesület elnöke, Jean-Michel Aulas elégedetlen volt az edzővel, akinek a helyére a Lille OSC-től elcsábított Claude Puel került, és neki ugyanaz a feladata, mint az elmúlt években minden lyoni szakembernek: a legjobb négy közé vezetni a BL-ben a gárdát.

Az öt, legrangosabbnak tartott európai pontvadászat történetében korábban sohasem volt arra példa, hogy egy klub egymás után hét bajnoki címet szerezzen, az Olympique Lyonnak azonban sikerült soha nem látott egyeduralmat kivívnia Franciaországban.

Az OL immár hét esztendeje számít az első számú gall csapatnak, és bár a legutóbbi pontvadászatban a megszokottnál valamivel szorosabban alakult a küzdelem az aranyéremért, de a bajnoki cím ismét a lyoniaké lett, sőt, a gárda a Francia Kupát is elhódította, és így történelme során először duplázni tudott. Az eredmények azonban kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy az edző, Alain Perrin megőrizhesse posztját: a tavaly nyáron érkezett szakember alatt szinte az egész szezonban mozgott a kispad, és a klub elnöke, Jean-Michel Aulas az idény végeztével menesztette a trénert.

Az első számú utódjelöltnek már akkor is a Lille OSC mesterét, Claude Puelt tartották Franciaországban, és nem kellett sokáig várni arra, hogy a lyoniak valóban szerződtessék a szakembert, aki négyéves kontraktust írt alá Lyonban. Puel ezt megelőzően hat éven keresztül irányította a Lille-t, és az alacsony költségvetéssel dolgozó egyesületet többször is a BL-be vezette, és korábban már sztárcsapatnál is dolgozott, hiszen 2000-ben még az AS Monaco edzőjeként nyert bajnoki címet. Ráadásul a Lille-nél a teljes szakmai irányítás az ő kezében volt, és a jelek szerint a Lyonnál is teljhatalmat kap, és nem csak az első csapatért, hanem az utánpótlásért is ő felel majd.

Az elsődleges feladata persze azért az A-csapat lesz, és miközben a klubnak természetesen a bajnokságban is minél jobban kellene szerepelnie (hétszeres címvédőként ez magától értetődik), de az elsődleges cél továbbra is az, hogy a Lyon végre túljusson a nyolcaddöntőn a Bajnokok Ligájában. Természetesen Aulas is tisztában van azzal, hogy ehhez szerencsére is szükség lesz, de az elnök azért igyekszik megteremteni a lehetőségét annak, hogy Puel minél erősebb kerettel dolgozzon. Ennek érdekében az OL a nyáron máris közel 54 millió eurót költött, és könnyen lehet, hogy ez még nem a végső határ... Mindez már csak azért is érdekes, mert játékoseladásokból eddig idén "csak" 28,5 millió euró folyt be, vagyis jelenleg az egyesület 25 milliós mínuszban van - miközben az előző két évben a transzferperiódust egyaránt nyereséggel zárta.

Most valószínűleg nem így lesz, köszönhetően annak, hogy az elmúlt évekkel ellentétben egyetlen kulcsembert sem adtak el csillagászati összegért: a kapus Grégory Coupet-ért az Atlético Madrid mindössze kétmillió eurót fizetett, és bár Loic Rémy eladása nyolcmillióért jó üzlet volt, és a Hatem Ben Arfáért kapott 12 millió, illetve a Sébastien Squillaciért kasszírozott 6,5 millió sem kevés, ezek nem fedezték a kiadásokat. Még a legolcsóbb új szerzemény, az FC Metz szupertehetsége, Miralem Pjanic is 7,5 millió euróba került, a többiek pedig még több pénzt kóstáltak. A Stade Rennes középhátvédje, John Mensah és az OGC Nice kapusa, Hugo Lloris is 8,5 millióért igazolt Lyonba, a Lille kameruni középpályása, Jean Makoun 14 millió volt, a nizzai brazil játékmester, Éderson pedig 15 millió euróért lett a Lyon futballistája.

Ráadásul Aulas szerint csak Puelen múlik, hogy érkezik-e még új focista a gárdához. Az elnök a minap a L'Équipe-nek nyilatkozva kijelentette, hogy ha a mester Didier Drogba vagy éppen Samuel Eto'o leigazolását kéri, akkor ezeket a sztárfutballistákat is megpróbálják majd megszerezni, kerül, amibe kerül. Persze a szakvezető alighanem reálisabban gondolkodik, semmint hogy ilyet kérjen, főleg, hogy a jelek szerint igyekszik minél több fiatalt beépíteni a csapatba a Lyon utánpótlás-akadémiájáról. A mindössze 17 esztendős Yanis Tafer például az edzőmeccsek során három gólt is szerzett: a csatárt, aki májusban az U17-es Európa-bajnokság gólkirálya lett, hatalmas tehetségnek tartják, nem csoda, hogy a klub júniusban profi szerződést kötött vele.

www.infosport-focivilag.hu