Pazarlás folyt Irakban

Vágólapra másolva!
Dollármilliók mentek veszendőbe az iraki újjáépítés során - állapította meg egy hétfőn nyilvánosságra hozott washingtoni számvevőszéki jelentés.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg 900 millió dolláros szerződést kötött 2004-ben bíróságok, börtönök és rendőrségi intézmények felépítésére Irakban, de az alvállalkozó cég, a Parsons Delaware az eredetileg tervezett 53 beruházásnak csak egyharmadát teljesítette.

"Jóllehet a kudarc részben visszavezethető a munka jellegének összetettségére és az ingatag iraki biztonsági környezetre, a szerződésben foglalt összegből dollármilliókat pazaroltak el befejezetlen, leállított és félbehagyott projektekre" - olvasható a jelentésben, amelyet Stuart Brown, az iraki beruházások pénzügyi ellenőrzését végző főszámvevő készített a washingtoni kongresszusnak.

A vizsgálat eredménye szerint több mint 142 millió dollárt "költöttek olyan projektekre, amelyeket később félbeszakítottak vagy visszamondtak, bár néhány utóbb elkészült közülük".

Két, részben felhúzott börtön építésétől végül elállt az alvállalkozó. Az egyiket, a Násziríjában lévőt később egy másik vállalkozó befejezte, de a másikat Hán Bani Szaadban félkészen adták át az iraki kormánynak. A számvevőszéki jelentés szerint a börtön építésére mostanáig költött 40 millió dollár valószínűleg teljes egészében kárba veszett, mert a bagdadi kormány sem a létesítmény befejezését, sem hasznosítását nem tervezi.