Ismét nőtt a német infláció

Vágólapra másolva!
Németországban júliusban tovább gyorsult az infláció havi szinten.
Vágólapra másolva!

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal emelkedtek, és 3,3 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júliusban, jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban kedden előzetes becslésként, a hazai szabvány szerint számolva. Az elemzők átlagosan 3,2 százalékos tizenkét havi ütemre számítottak. Előzőleg júniusban 0,3 százalékos volt a havi, és szintén 3,3 százalékos, majdnem 15 éves rekord ütemű a tizenkét havi infláció.

Az üzemanyagok nélkül csak 2,2 százalékos lett volna a tizenkét havi infláció júliusban Németországban.

Májusban 3,0 százalékos, áprilisban 2,4 százalékos, márciusban 3,1 százalékos, februárban és előtte januárban 2,8-2,8 százalékos , decemberben is 3,1 százalékos, előtte novemberben 3,3 százalékos volt a tizenkét havi infláció hazai szabvány szerint, az utóbbi a tavalyi csúcs volt.

Júliusban, EU-szabvány szerint számolva, 0,6 százalékos volt a havi és 3,4 százalékos a tizenkét havi infláció Németországban.

Júniusban is 3,4 százalékos volt a tizenkét havi adat, új rekord az EU-szabvány szerinti számolás történetében, vagyis 1997 óta. Májusban 3,1 százalékos, áprilisban 2,6 százalékos, márciusban 3,3 százalékos, februárban és előtte januárban 2,9-2,9 százalékos, decemberben 3,1 százalékos volt a tizenkét havi ütem. Előtte novemberben 3,3 százalékra, a tavalyi csúcsra emelkedett a tizenkét havi infláció EU-szabvány szerint számolva.

Az EU statisztikai hivatala csütörtökön közli az előzetes becslést az euróövezet e havi inflációjára. Előzőleg, júniusban az euróövezetben minden várakozást meghaladva, átlagosan 4,0 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban. Ez a legújabb rekord a közös statisztika 1997-es bevezetése óta. Az ütem tavaly szeptember óta van az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos célja fölött. Az új rekordokra tekintettel az EKB, egyéves kamatmozdulat-szünet után, e hónap elején negyed százalékponttal 4,25 százalékra emelte az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.