Vágólapra másolva!
A világossal játszó paksi nagymesterek kettős vereséget szenvedtek a Marx György emlékverseny negyedik fordulójában. Berkes Ferenc taktikai elnézéssel gyalogot vesztett, előnyét a rutinos szlovén Alekszander Beljavszkij érvényesítette, és félpontos előnyre tett szert. Időzavarban kölcsönös hibák, kihagyott lehetőségek jellemezték Ács Péter és a francia Maxime Vachier-Lagrave küzdelmét. Az utolsó hibát sakkozónk követte el, ellenfele első győzelmének örülhetett. Nem tudta győzelemig fokozni előnyét az örmény Gabriel Szargiszjan.

Pakson fekete napjuk volt világossal játszó nagymestereinknek. Berkes Ferenc egyenlő állásban gyalogot nézett el, a szlovén Alekszander Beljavszkij "megköszönte" az ajándékot, és a győzelemmel egyedüli éllovas lett.

Alaposan meglepetéssel szolgált Ács Péter, hogy a szicíliai védelem ellen az Alapin-változatot vetette be. A francia Maxime Vachier-Lagrave megijedt a nagyátlón felvonuló ütegtől, és minőséget áldozott. Ács anyagi előnyével nyugodtan játszhatott volna nyerésre, ehelyett kalandokba bocsátkozott.

Kölcsönös időzavarban mindketten sokat hibáztak, hol egyik, hol másik fél játszhatott volna jobban, lépésről-lépésre változott a pozíció értékelése. Ács Péter nagy lehetőséget mulasztott el a 37. lépésben, majd következő húzása már vesztőnek bizonyult.

Változatlanul nyeretlen az örmény olimpiai bajnokcsapat tagja, Gabriel Szargiszjan. A skót megnyitású partiban jobb állását nem tudta győzelemig fokozni, a holland Daniel Stellwagen kikínlódta a remit.

A 4. forduló eredményei:
Daniel Stellwagen (holland, 2616) - Gabriel Szargiszjan (örmény, 2660) döntetlen (Skót megnyitás, 55)
Ács Péter (magyar, 2544) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2681) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 45)
Berkes Ferenc (magyar, 2645) - Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2606) 0 - 1 (Félszláv védelem, 48)

A verseny állása:
1. Alekszander Beljavszkij 3
2-3. Daniel Stellwagen és Maxime Lagrave-Vachier 2,5
4. Berkes Ferenc 2
5. Gabriel Szargiszjan 1,5
6. Ács Péter 0,5

Az 5. forduló párosítása:
Szargiszjan - Berkes
Beljavszkij - Ács
Vachier - Lagrave - Stellwagen