Vágólapra másolva!
A Pakson zajló Marx György-emlékverseny ötödik fordulójában Ács Péter sötéttel legyőzte az éllovas szlovén Alekszander Beljavszkijt. A paksi sakkozó bástyájával betört a második sorra, látványos kiskombinációval a 28. lépésben feladásra kényszerítette rutinos ellenfelét. Esélyes állást rontott remire Berkes Ferenc. Az örmény Gabriel Szargiszjan minőségáldozatos lépésimétléssel megmentette a fél pontot. Másodszor győzött a francia Maxime Vachier-Lagrave, aki félpontos előnnyel vezet a torna első félideje után.

Az emlékverseny ötödik napjának kellemes meglepetéseként megszerezte első győzelmét Ács Péter, a szlovén Alekszander Beljavszkij elvesztette veretlenségét. A torna doyenje láthatóan lebecsülte a korábbi partikban sokat hibázó paksi nagymestert.

Beljavszkij királya középen rekedt, Péter gyalogáldozattal nyitott vonalat, bástyájával betört a második sorra. A szovjet színekben olimpiai bajnok és világbajnokjelölt Beljavszkij taktikai elnézését Ács Péter kiskombinációval használta ki, a 28. lépésben fogadhatta ellenfele gratulációját.

Esélyes pozíciót rontott remire Berkes Ferenc. A formán kívül sakkozó örmény Gabriel Szargiszjan reménytelennek tűnő állásban minőségáldozattal zavarta meg olimpiai válogatottunk tagját, aki nem látott más megoldást, belement a lépésismétléses remibe. A francia Maxime Vachier-Lagrave élt a lehetőséggel, a holland Daniel Stellwagen vakmerő játékát kihasználva megszerezte második győzelmét, átvette a vezetést, Stellwagen elvesztette veretlenségét.

Az 5. forduló eredményei:
Gabriel Szargiszjan (örmény, 2660) - Berkes Ferenc (magyar, 2645) döntetlen (Vezércsel, 46)
Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2606) - Ács Péter (magyar, 2544) 0 - 1 (Szláv védelem, 28)
Maxime Vachier - Lagrave (francia, 2681) - Daniel Stellwagen (holland, 2616) 1 - 0 (Francia védelem, 37)

A verseny állása:
1. Maxime Lagrave-Vachier 3,5
2. Alekszander Beljavszkij 3
3-4. Berkes Ferenc és Daniel Stellwagen 2,5
5. Gabriel Szargiszjan 2
6. Ács Péter 1,5

A csütörtöki 6. forduló párosítása:
Szargiszjan - Beljavszkij
Berkes - Vachier-Lagrave
Ács - Stellwagen