Támogatást kap a zalai bunkerturizmus

Vágólapra másolva!
A határ menti bunkerhálózat turisztikai hasznosítására, a vízi turizmus fejlesztésére, valamint túraútvonalak kiépítésére közel 200 millió forint támogatást nyertek a Zala megyei települések a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán - tájékoztatta az MTI-t Baracskai József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja.
Vágólapra másolva!

A bunkerturizmus új és érdekes idegenforgalmi látványosságot jelent majd a térségben. A program keretében az 1950-es évek elején kiépített, hidegháborús bunkerhálózatot újítják fel és teszik látogathatóvá.

A tervek szerint javulnak a vízi turizmus feltételei is: a Mura folyó hazai szakaszán kikötők, pihenők épülnek, csónakházakat, csónaktárolókat alakítanak ki.

A két jelentős túraútvonal - "Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kék Túra" és az "Olajos körűt Pap Simon útján" - Zala megyei szakaszát is felújítják. Kilátók, tematikus tanösvények, pihenőhelyek, menedékházak, szabadidőparkok létesítésével, információs táblák kihelyezésével a "bakancsos turizmust" kívánják népszerűsíteni.

A Kerka menti települések közel 130 millió forintot fordítanak a tervek megvalósítására.

A Lenti kistérségi társulás közel 160 kilométer hosszú, gyalogos túraútvonal kialakítását tervezi. Az útvonal összeköti a már meglévő és a tervezett élményelemeket: kilátókat, erdei tornapályát, tanösvényeket, a pihenő- és szalonnasütő-helyeket.

A turistautakon információs táblákat helyeznek el: az útvonalakról, kirándulási lehetőségekről, az erdei kisvasútról olyan információs füzeteket, leírásokat és térképeket készítenek, amit a gyalogos turisták és kerékpárosok is tudnak használni. A vendéglátókat túravezető alapképzéseken készítik fel, hogy színvonalas szolgáltatást és széleskörű információt tudjanak nyújtani a térségbe érkező turistáknak.