A Strabag megvette a Cemexet

Vágólapra másolva!
A jelentős magyarországi érdekeltségekkel rendelkező osztrák Strabag építőipari vállalat megvásárolja a mexikói Cemex csoporttól annak magyar és osztrák leányvállalatát, a Cemex Hungária Építőanyagok Kft-t és a Cemex Austria AG-t - közölték a mexikói cégnél csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A vételár 310 millió euró, az ügyletet az illetékes versenyhatóságoknak, illetve a Strabag felügyelő bizottságának még jóvá kell hagynia.

A Cemex Hungária a második legnagyobb betongyártó a magyar piacon: országszerte 40 készbeton-gyárral, 8 kavicsbányával, 5 térkőüzemmel és 60 millió tonna nyersanyagtartalékkal rendelkezik, alkalmazottainak száma 800 fő. Tavalyi árbevétele 61 millió euró volt.

A mexikói cég magyarországi aktivitását jól mutatja, hogy tavaly Budapestre helyezte európai hálózatát kiszolgáló szolgáltató központját is. A Cemex Shared Service Center számos informatikai és pénzügyi szolgáltatást végez a Cemex-cégek számára.

A Cemex Austriának 45 betongyára és 30 kőbányája van, nyersanyagtartaléka 156 millió tonnára rúg. Tavaly 196 millió euró árbevételre tett szert.

A Strabag tervei szerint a két országban a jövőben elsősorban a transzportbeton üzletágra, illetve a speciális termékek előállítására helyezik a hangsúlyt.