Jó a termés olajos magvakból

Vágólapra másolva!
Ahogy az egész világon, úgy Magyarországon is jó termés ígérkezik az olajos magvakból, az árak némileg csökkenek, közel azonosak a nyugat-európaival - közölte Kemény Gábor, az Agrárgazdasági Kutatóintézet szakembere csütörtökön Kiszomboron.
Vágólapra másolva!

Repcéből az idén rekordtermés volt Magyarországon, az olajosmagból a tavalyi 480 ezer tonnánál lényegesen többet, 660 ezer tonnát takarítottak be - mondta a szakember a Gabonatermesztési Kutató Kht. országos fajtabemutatóján.

Hozzátette, hogy a napraforgótermés is várhatóan 300 ezer tonnával magasabb lesz, mint a tavalyi 1 millió tonna.

Világszinten az olajos magvak termése idén mintegy 30 millió tonnával, 417 millió tonnára nő, ennek több mint fele szójabab - tudatta Kemény Gábor.

A kereslet tovább erősödik a biodízelprogramok felfutása és az étkezési növényolaj-fogyasztás emelkedése miatt. Az idei esztendőben a biodízel-előállítás növekedése Németországban - az adókörnyezet kedvezőtlenné válása miatt - mérséklődött, Francia- és Spanyolországban és az unió újonnan csatlakozott tagállamaiban azonban továbbra is dinamikus - mondta a kutató.

Magyarországon a repcemag feldolgozásban áttörés következett be: 2006-ban mindössze 12 ezer tonna repceolajat állítottak elő, idén már 180 ezer tonna az éves kapacitás, ehhez 400-500 ezer tonna repcemagra van szükség. A napraforgó esetében 2009-ben várható, hogy szinte a teljes hazai termés feldolgozására lehetőség lesz helyben - fogalmazott a szakember.

A repce ára az európai tőzsdéken az év elején 430-470 euró között mozgott, a betakarítás után 400-410 euróra esett tonnánként. A budapesti tőzsdei ár szállítási határidőtől függően 90-95 ezer forint között van, az integrátorok és a biodízelüzemek azonban - a piaci információk szerint - 100 ezer forintot kínálnak tonnánként a termelőknek. A napraforgó ára szintén csökkent az év eleje óta, jelenleg 100-110 ezer között van - közölte Kemény Gábor.