Vágólapra másolva!
Az orosz Jevgenyij Alekszejev nyerte a bieli sakkfesztivál szuperversenyét. A viadal utolsó fordulójában az egypontos előnnyel vezető kubai Perez Leinier Dominguez sötéttel vereséget szenvedett a francia Etienne Bacrottol. A váratlan esélyt kihasználta Alekszejev, győzött a svájci Yannick Pelletier ellen, ezzel befogta Dominguezt. A címvédő norvég Magnus Carlsen világossal csak remizett az amerikai Alekszander Oniscsukkal, így fél ponttal kevesebbet gyűjtött. Az első helyen előállt holtversenyt rájátszás döntötte el. Az első két rapidparti döntetlennel végződött, a villámjátszmák közül a másodikat megnyerte Alekszejev, így ő lett a torna győztese.

A torna második félideje bővelkedett a váratlan fordulatokban. A hetedik fordulóban a címvédő, 17 éves norvég Magnus Carlsen addig erőszakoskodott az orosz Jevgenyj Alekszejevvel szemben, hogy időzavarban elvesztette a játszmát. A nyolcadik játéknapon a kubai Perez Leinier Dominguez sötéttel remek játszmában megadásra kényszerítette Alekszejevet. A kilencedik fordulóban fordulatos küzdelemben pontosztozkodással zárult Dominguez és Carlsen rangadója, és a kubai sakkozó egypontos előnnyel kezdhette a sorsdöntő utolsó játéknapot.

A francia Etienne Bacrot a hajrára feljavult. Az első félidőben csak másfél pontot szerzett, a második körben főszereplővé vált. Nyert Alekszejev ellen, és az utolsó fordulóban megfosztotta veretlenségétől Dominguezt is. Az elfogadott vezércselű partiban Bacrot centrumáttöréssel került előnybe, majd úgy tűnt, hogy Dominguez kiegyenlítette az esélyeket. Gyalogáldozattal világos bástyája betört a hetedik sorra, ez megkeserítette az éllovas életét. Dominguez időzavarba került, kiskombináció eldöntötte a parti sorsát.

Magnus Carlsen világossal a spanyol megnyitású játszmában nem tudta megtörni az amerikai Alekszander Oniscsuk ellenállását. Megszakadt a norvég csodagyerek bámulatos sorozata, be kellett érnie a harmadik hellyel. A svájci Yannick Pelletier jól tartotta magát Alekszejevvel szemben, de elnézett egy huszárlépést, a kényszerű vezércsere után már reménytelen volt a végjáték. Alekszejev ezzel a nyeréssel befogta Dominguezt. Az első helyen előállt holtversenyt rájátszás döntötte el. A két rapidjátszma remi lett, ahogy az első villámjátszmában sem hozott döntést, de a második Alekszejev javára döntött. A kubai sakkozó nyert állásban nagyot hibázott. Alekszejev lett az emlékezetes verseny győztese. A torna 30 partijából 17 végződött döntéssel, Pelletier maga hét játszmát vesztett.

Az utolsó forduló eredményei:
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2708) - Yannick Pelletier (svájci, 2569) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 43)
Magnus Carlsen (norvég, 2775) - Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2670) döntetlen (Spanyol megnyitás, 36)
Etienne Bacrot (francia, 2691) - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2708) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel, 36)

A verseny végeredménye:
1.Jevgenyij Alekszejev 6,5 pont
2. Perez Leinier Dominguez 6,5
3. Magnus Carlsen 6
4. Etienne Bacrot 5,5
5.Alekszander Oniscsuk 4
6. Yannick Pelletier 1,5

A nagymesterek teljesítménye a performance-pontszámok függvényében:
Dominguez 2792, Alekszejev 2792, Carlsen 2741, Bacrot 2722, Oniscsuk 2618, Pelletier 2414.

Az Élő-pontszámok változása:
Alekszejev, + 12, Dominguez + 12, Carlsen - 4, Bacrot + 4, Oniscsuk - 7, Pelletier - 16
A 2700 Élő-pont feletti sakkozók pontszámát naponta frissíti Hans Arild Runde. Már figyelembe vette a bieli verseny végeredményét, és a Szocsiban megkezdődött Grand Prix torna első fordulóját is.

Számításai szerint most így áll a top 10 élcsoport:
1. Viswanathan Anand 2798
2. Vaszilij Ivancsuk 2789,7
3. Alekszander Morozevics 2788
4. Magnus Carlsen 2787,1
5. Veszelin Topalov 2777
6. Vlagyimir Kramnyik 2772,9
7. Tejmur Radzsabov 2746,6
8. Lékó Péter 2746
9. Sahriyar Mamdegyarov
10. Alekszej Shirov