Vágólapra másolva!
Az Európai Unió közszolgálati televízióinak gyakorlatát vette át a Magyar Televízió, amikor a közelmúltban átszervezte vallási műsorainak rendjét. Legnagyobb kereskedelmi csatornáink nem terveznek ilyen változást, a vallási műsorokat továbbra is a hajnali órákra pakolják. A közszolgálati televízióban több mint egy egész szerkesztőség, a kereskedelmi csatornákon egy-egy szerkesztő foglalkozik a vallási témájú műsorokkal.
Vágólapra másolva!

Új vasárnapi műsorstruktúrával jelentkezett a Magyar Televízió júliusban. Reggel 9-től egészen délig egyházi műsorok láthatóak az m1-en, amelyeket az m2 déltől megismétel. "A tapasztalatok és a nézettségi adatok alapján nem is volt rossz ötlet a hét más-más napjain jelentkező egyházi műsorokat ugyanarra a napra, ugyanabba a műsorsávba helyezni" - mondta el Csiszér Ferenc a vallási és egyházi műsorok szerkesztőségének vezetője, aki hozzátette, hogy a Magyar Televízió a váltással más európai közszolgálati televíziók gyakorlatához igazodott.

A Magyar Televízió évente legalább 24-szer misét vagy istentiszteletet közvetít, karácsonykor és húsvétkor kapcsolják Rómát, de a nagy katolikus ünnepek mellett a reformáció emléknapjáról vagy a hanukáról is megemlékeznek. Csiszér Ferenc szerkesztőségvezető tájékoztatása szerint a miséket és istentiszteleteket átlagosan 250 ezer, a többi vallási műsort 100-180 ezer néző követi figyelemmel.

Csiszér Ferenc 1990 óta vezeti az akkor alakult vallási és egyházi műsorok szerkesztőségét. Irányítása alatt több mint tízezer műsor készült. A Magyar Televízió 1990-ben nyolc tradicionális felekezettel, a katolikus, a református, az evangélikus, a zsidó, az unitárius, a baptista, a metodista és a magyar ortodox egyházzal kötött együttműködési megállapodást, amelynek alapján megkezdődhetett az egyházi műsorok készítése. "Az első évben 2600 műsorpercünk volt, ma 12 ezer. Az arányokat a mai napig megtartottuk: a katolikus például hetente, a református műsor kéthetente, az evangélikus négyhetente jelentkezik. A kis egyházakat bemutató ismeretterjesztő műsorunk, a Sokszínű vallás is hetente látható a képernyőn" - mondta el az [origo]-nak a szerkesztőségvezető, aki kiemelte, hogy 2008-ban, a Biblia évében a szerkesztőség természetesen a Bibliával kapcsolatos műsorokat, beszélgetéseket helyezi előtérbe.

A tizennégy tagú szerkesztőségben csak a Magyar Televízió alkalmazottai, vagyis belsősök dolgoznak, a műsor elkészítésében ugyancsak belsős rendezők, gyártásvezetők, operatőrök vesznek részt. Így egy-egy produkcióban csaknem harmincan közreműködnek, de helyszíni élő közvetítés esetén ez a szám elérheti az ötvenet is. A szerkesztőség már két évvel ezelőtt átállt a digitális műsortechnikára, ezért Csiszér Ferenc szerint a jövőben nem a technika, hanem a tartalom változhat: "Remélhetőleg az új generációnak köszönhetően hamarosan megalakulnak azok az egyházi médiaműhelyek, amelyek saját produkcióikkal még színesebbé teszik a műsorainkat. Ez a jövőben fontos elérendő cél." Az Magyar Televízió vallásos és egyházi műsorait itt lehet megnézni.

Duna: kis költségkeret

Négy szerkesztővel működik a Duna Televízió vallási szerkesztősége, amely szombatonként az Isten kezében, vasárnaponként az Élő egyház című műsorral jelentkezik. Barlay Tamás szerkesztő 1995 óta vallási műsorok, egyházi témájú dokumentumfilmek készítésével foglalkozik: "Nagy kedvencem volt a 2001-ben megszűnt Figyelj! című vallási műsor, amelyben a 15-25 éveseknek segítettünk túlhaladni az ifjúkor problémáin. Sokszor igazi embermeséket feldolgozó mini dokumentumfilmeket is bemutattunk a műsorban, amelyek hol a történelem fontos alakjaival, eseményeivel, hol a kábítószer elleni küzdelemmel, hol a mindennapok lelki gondjaival foglalkoztak."

A Duna TV húsvétkor és karácsonykor római közvetítésekkel jelentkezik, de rendszeresen beszámol a határon túli magyar települések egyházi eseményeiről is, mint például legutóbb a nagybecskereki püspökszentelésről. "Jelenleg heti kétszer 26 perces műsorra és havi egyórás mise vagy istentisztelet közvetítésére elég a műsoridőnk. A költségkeretünk sajnos a televízión belül a legkisebb" - árulta el Barlay. Tájékoztatása szerint Magyarországon 30-50 ezer néző kíséri figyelemmel a Duna TV vallási műsorait, bár kiemelt egyházi események közvetítésekor 100-200 ezer nézője is van a csatornának. Nézzen bele a weben!