Enyhén nőtt a BÉT forgalma júliusban

Vágólapra másolva!
Több havi csökkenés után emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma júliusban, a részvénypiacon - kétszeres árfolyamértéken számolva - 812,5 milliárd forint értékben születtek üzletek, ami 44 százalékkal magasabb az előző havi forgalomnál - derül ki a BÉT honlapján közzétett havi statisztikából, amely a brókercégek jelentései alapján készült.
Vágólapra másolva!

A januári forgalombővülést leszámítva az év eddig eltelt hónapjaiban rendre csökkent a forgalom, júliusban viszont megtört a korábbi trend.

Az év eleje óta a részvénypiaci forgalom összesen 6365 milliárd forintot tett ki, ami 41 százalékkal alacsonyabb a 2007. első hét havi, 10 852 milliárd forintos forgalomnál.

Az idén júliusban a forgalom bővülésével párhuzamosan a részvényárak is emelkedtek, a tőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX a hónap utolsó kereskedési napján 22 209 ponton állt, 1822 ponttal, 8,9 százalékkal magasabban a júniusi záró értékénél. Az év eleje óta viszont több mint 15 százalékkal csökkent a BUX.

A brókercégek forgalmi listáján júliusban nem változott a sorrend, ugyanaz a három cég állt az élen, mint az előző hónapban. A legnagyobb forgalmat a KBC Securities érte el 160,3 milliárd forintos részvénypiaci adásvétellel. A lista második helyén az Erste Befektetési Zrt. áll 157,4 milliárd forintos forgalmával. A harmadik helyen az UniCredit végzett, amely 106,7 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket a tőzsdén. A negyedik és ötödik legnagyobb forgalmazó a Cashline Értékpapír Zrt. és a Wood and Company volt, előbbi 68,3 milliárd, utóbbi 55 milliárd forintos forgalmat ért el.

A részvény és a hitelpapír szekciót is magába foglaló azonnali összforgalom júliusban 891,5 milliárd forint volt, ez 33 százalékkal magasabb a júniusi adatnál.

Az államkötvények és kincstárjegyek forgalma júliusban 57,7 milliárd forintot tett ki, míg az előző hónapban 86,9 milliárd forint értékben forogtak állampapírok a tőzsdén.

A befektetési és kárpótlási jegyek júliusi forgalma 7,4 milliárd forintot ért el a júniusi 4,36 milliárd forint után.

A jelzáloglevelek és vállalati kötvények adásvétele megközelítette a 14 milliárd forintot, míg júniusban 13,5 milliárd forint volt a forgalmuk.

A derivatív piacon az egyedi részvényekre júliusban 196,7 milliárd forint értékben született határidős ügylet, míg az előző hónapban 178,1 milliárd forint volt a részvények határidős forgalma. Határidős BUX-ra 113,6 milliárd forint értékben születtek üzletek a júniusi 79,4 milliárd forintos forgalom után. A deviza kontraktusok határidős forgalma júliusban 233,9 milliárd forintra mérséklődött az előző havi 246,2 milliárd forintról.

Az áruszekcióban júliusban 20,9 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket, a júniusi 8,5 milliárd forintos forgalom után.