Alacsony szőlő árral indul a szüret

Vágólapra másolva!
Alacsony felvásárlási árral indul holnaptól a szüret a Balatonnál. A szőlő kilónkénti felvásárlási ára tavaly 60 - 200 Ft között mozgott. Idén azonban mintegy 15-30 százalék közötti árcsökkenés várható. A Csabagyöngye idén szeptember elejére, még a szüret ideje alatt a polcokra kerül, amelynek fogyasztását a bortermelő aperitifként javasolja - mondta Varga Bálint a Varga pincészet vezetője.
Vágólapra másolva!

A 250 hektárnyi saját szőlőterülettel rendelkező és közel ezer szőlőtermelő munkáját integráló Varga Pincészet adatai szerint: az utóbbi két évben jelentősen, mintegy harminc százalékkal emelkedtek a szőlőárak, amit a termelők folyamatosan növekvő költségei némiképp indokoltak is. A szőlő kilónkénti felvásárlási ára 60 - 200 Ft között mozgott. Idén azonban mintegy 15-30 százalék közötti árcsökkenés várható.

Ennek egyik oka, hogy nagy mennyiségű termésre számítanak idén a gazdák. Ugyanakkor az árcsökkenésnek más okai is vannak: az alapanyag ára olyan magasságba emelkedett, ami a kereskedelmi tömegtermelés területén már versenyképtelenné teszi a magyar borokat. Ez eredményezte egyrészt a magyar export csökkenését, másrészt az import növekedését. A kedvezőtlen folyamatokat tovább erősítette az amúgy is erős tartományban lévő forint további jelentős erősödése.

Mindezek alapján a pincészetek a korábbi éveknél lényegesen nagyobb borkészlettel vágnak neki a szüretnek. Ez nyilvánvalóan csökkenti a szőlő iránti keresletet és ez várhatóan számottevően csökkenteni fogja az elmúlt években kialakult magas felvásárlási árakat. A munkát a Csabagyöngye, magyar fajtával kezdik, a szőlő és a belőle előállított újbor is hungarikumnak számít. Varga Bálint elmondása szerint ebből a fajtából úgynevezett nulla érlelésű bort készítenek, ami azt jelenti, hogy az erjedést követően néhány napon belül, friss, eredeti állapotban palackozzák, így megőrzi az eredeti szőlőízeket, illatokat