Maradt az angol alapkamat

Vágólapra másolva!
A Bank of England (BoE) csütörtökön a jelenlegi 5 százalékos szinten hagyta az irányadó kamatot a lassuló gazdasági növekedési ütem és a gyorsuló infláció hatásainak mérlegelése után - jelentette be a bank.
Vágólapra másolva!

Miközben több közgazdásza szerint Nagy-Britannia gazdasága a recesszió előtt áll, nem dönthetett a brit központi bank a gazdaság ösztönzése céljából a hitelek olcsóbbá tételéről, mivel annak az tovább gyorsította volna az amúgyis magas inflációt. Az árdrágulások üteme máris csaknem kétszerese a kormány által elfogadhatónak tartott 2 százaléknál.

A gazdaságnövekedési ütem egyértelmű lassulására utal, hogy a Halifax jelzáloghitelező adatai szerint júliusban az ingatlanárak 1,7 százalékkal estek és az átlagos ingatlanár ezzel 8,8 százalékkal áll az egy évvel ezelőtt mért szint alatt. A brit fogyasztói bizalmi index júliusban rekord alacsony szintre süllyedt 2004 óta, összefüggésben a növekvő élelmiszer- és üzemanyag kiadásokkal, a munkahelyek növekvő számú megszűnésével. A feldolgozóipar teljesítménye a negyedik hónapja esett júliusban, a szolgáltatások teljesítménye pedig a harmadik hónapja csökken folyamatosan e héten közzétett adatok szerint.

A Nemzetközi Valutalap a brit növekedési ütemet az idei évre újabban 1,4 százalékra, a jövő évre 1,1 százalékra várja, szemben a korábbi jóslatokban szereplő 1,8, illetve 1,7 százalékkal.