Javított eredményén a PKO BP

Vágólapra másolva!
A vagyona alapján második számú lengyel bank 47 százalékkal növelte adózott eredményét a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.
Vágólapra másolva!

A PKO BP a gyorsan bővülő lakossági hiteleknek és a szélesebb kamatmarzsnak köszönhetően növelte ilyen látványosan a profitját.

A PKO, amely egyben a legnagyobb lengyel jelzáloghitelező, 28 százalékkal növelte a kihelyezett hitelösszeget. Az erős gazdasági növekedés miatt nő a hitelkereslet a lakóingatlanok, járművek és nagy értékű háztartási berendezések esetében.

Az állami PKO BP pénteken azt közölte, hogy adózott eredménye 897,2 millió zloty (418,8 millió dollár) volt, az egy évvel korábbi 611,1 millió zloty helyett. A profit valamivel meghaladta a szakértői várakozások átlagában szerepelt 890 millió zlotyt.

A cég bevétele 37 százalékkal 1,49 milliárd zlotyra bővült.

Elemzők elég tipikusnak tartják a PKO BP eredményének javulását: Kelet-Európában a pénzintézetek nincsenek kitéve a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökre alapozott, származékos értékpapírok kockázatának, miközben hitelezésük gyorsan bővül.

Ugyancsak meglehetősen tipikus ellenpélda: a brit Royal Bank of Scotland szintén pénteken 691 millió fontos veszteséget jelentett az első félévről - a "nem elsőrendű válság" miatt -, az egy évvel korábbi, 5,1 milliárd fontos adózott eredmény helyett, a kockázatos értékpapírok leírásával indokolva a veszteséget. Az első félévben 5,9 milliárd fontnyi, a "nem elsőrendű válság" tavalyi kirobbanása óta összesen 8 milliárd fontnyi értékcsökkenési leírást könyvelt el. Igaz, júniusban sikerrel járt a 12 milliárd fontos tőkeemelése.