Vágólapra másolva!
Világszerte kiszervezi a General Electric (GE) Consumer and Industrial üzletágát, benne a fényforrásgyártást, amely a magyarországi egységeket is érinti; a cég nagykanizsai gyárában már készülnek az önállósodásra.
Vágólapra másolva!

A cégcsoport a háztartási gépek, ipari felhasználású elektronikák és a fényforrás gyártásának kiszervezéséről döntött, amelynek lebonyolításával a Goldman and Sachs bankházat bízta meg. A mintegy 15 ezer magyarországi dolgozót érintő kiszervezés az önállóvá válást vagy az üzletág eladását jelentheti, de erről konkrét döntés még nem született - értesült az MTI.

A GE Consumer and Industrial kommunikációs osztálya többszöri megkeresésre is elérhetetlennek bizonyult. A cég korábban sem telefonon, sem e-mailben nem adott választ azokra az értesülésekre sem, amelyek szerint nagykanizsai fényforrásgyárában az elmúlt hónapokban 10-15 százalékos létszámleépítést hajtott végre, nagyobb arányban a kölcsönzött munkaerőtől váltak meg.

Az MTI úgy tudja, hogy a GE Lighting fényforrásgyárában a zalai városban nemrég még mintegy 3 ezer dolgozót foglalkoztattak, további 600-at pedig kölcsönzött munkaerőként. Az utóbbi dolgozók közül mintegy 400-at nem vesz igénybe a nagykanizsai gyár, az állandó foglalkoztatottak létszámát pedig főként nyugdíjazásokkal csökkentették néhány százalékkal.

Nagykanizsán egy évig tart a kiszervezés

A zalai városban működő gyárral kapcsolatos elképzelésekről a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke az MTI-nek pénteken elmondta: az üzletág leválásáról döntött a GE, hozzátéve, hogy a szakszervezetek és az üzemi tanács számára adott tájékoztatás szerint ez a folyamat legalább egy évet vesz igénybe.

Hederics István a Nagykanizsán a dolgozók körében már tapasztalható aggodalmakra, amelyek a megszűnést vetítik előre elmondta: ennek nincs reális veszélye, hiszen "világítani mindig kell". Garanciát jelenthet a dolgozók számára az is, hogy a kollektív szerződés 2011 végéig él, és számos garanciális elemet tartalmaz.

Bealkonyul a hagyományos izzóknak

Nagykanizsán a termelés legnagyobb része hosszú évek óta a hagyományos izzók gyártását jelenti, de autólámpákat és folyamatosan bővülő mennyiségben kompakt fénycsöveket is készítenek. A szakszervezeti vezető előtt is ismertek a hagyományos izzók forgalmazásának világszerte közelgő végét jelző előrejelzések. A szakszervezet várja, hogy erre a kihívásra a menedzsment milyen választ tud adni.

Az MTI információja szerint az önállósítani tervezett Consumer and Industrial üzletág Magyarországon mintegy 15 ezer dolgozót érint, ezen belül csak a fényforrásgyártás mintegy 9 ezer embernek ad munkát. A Nagykanizsán ezen a területen foglalkoztatott mintegy 3 ezer dolgozón kívül több mint 100 alkalmazottja van az ipari szűrőbetétek néhány hónapja indított gyártócsarnokában, de Nagykanizsán működik a GE izzóinak európai elosztó központja is.