Tejháborúra készülődnek

Vágólapra másolva!
Demonstrációt tartanak a tejtermelők, amennyiben nem teljesíti kéréseiket a Auchan és a Tesco áruházlánc - tájékoztatta Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese az MTI-t pénteken.
Vágólapra másolva!

A szakember elmondta: a múlt hónap végén a tejtermelők megbízottai tárgyalásokat folytattak a két áruházlánc képviselőivel Budaörsön, és több kifogást is emeltek a cégek működési gyakorlata ellen. Az elnökhelyettes tájékoztatása szerint egyebek mellett felvetődött a gyanú a termelők részéről, hogy az áruházláncok beszerzési ár alatt értékesítik a tejet.

Példaként hozta, hogy egyes üzletekben 129 forintért adják a hosszan friss, azaz UHT tej literjét, továbbá 1000 forint körül kínálják a trappista sajt kilóját. Mindez csak úgy lehetséges - mutatott rá -, ha a tej felvásárlási ára 60 forint körül van. Ilyen pedig Istvánfalvi Miklós szerint nem létezik a piacon, az árut vélhetően drágábban veszik, és olcsóbban adják.

Jelenleg ugyanis egy liter tejért a felvásárlók 75-80 forintot fizetnek. Ebből az alapanyagból az említett termékeket csak drágábban lehet előállítani. Emellett az áruházláncok nem tesznek eleget annak a törvényi kötelezettségüknek sem, hogy 30 napos határidőre fizessék ki az áru árát.

Továbbá megtévesztik a fogyasztókat: például egyes akciókat azért hirdetnek meg, mert az áru szavatossága egy nap múlva lejár. Ám erről - az akció keretében - nem tájékoztatják a vevőket.

Folyamatosan csökken a tej iránti kereslet

Istvánfalvi Miklós jelezte: amennyiben az általuk felvetett problémák nem rendeződnek augusztus végéig, a jövő hónapban akár tiltakozó akciókra is sor kerülhet a két áruházlánc üzleteinek közelében. Közölte: a megbeszéléseken nem esett szó az árakról, ez a kérdéskört nem tárgyalták.

Az elnökhelyettes szólt arról, hogy a tejtermelőket súlyosan érinti, hogy a múlt év végi, ez év eleji árcsúcsot követően a kereslet folyamatosan csökken a tej iránt. Így a literenkénti átvételi ár a 95 forintos szintről 75-80 forintra süllyedt.

Magyarországon a közvetlen beszállítói kvótát a 2007. április 1-jétől 2008. március 31-ig tartó tejgazdasági évben a tejtermelők 84-85 százalékban használták ki. Ez a kvótamennyiség összességében 1,85 milliárd litert jelent. A közvetlen értékesítési kvóta 52 millió liter volt, ebből a 2007-2008-as tejgazdasági évben 51 millió litert használtak ki a tejtermelők.

Magyarországon egy ember évente átlagosan 165-170 liter tejnek megfelelő tejterméket fogyaszt.