Vágólapra másolva!
Alaposan belehúzott az UEFA-kupában a Győri ETO FC, a második selejtezőkörben a német VfB Stuttgarttal kell majd megmérkőznie. A svábok 2007-ben még bajnokságot nyertek a Bundesligában, de az előző idényben elmaradtak a várakozástól, és csak hetedikek lettek - a jelenlegi a kettő közé várják az együttest, amelynél abban bíznak, hogy a nyári igazolások többet segítenek, mint az egy évvel korábbiak.

A német futballközvélemény nagy része még mindig a csoda kategóriájába sorolja a VfB Stuttgart 2007-es bajnoki címét. Az általános vélekedés szerint nem is annyira a svábok nyertek akkor, hanem a Schalke 04 és a Werder Bremen bukott el - nem véletlen, hogy "Zufallsmeisternek" (véletlen bajnoknak) nevezték a csapatot.

Az elmúlt szezonban bebizonyosodott, hogy ebben a kijelentésben volt igazság, hiszen a legutóbbi idényben a piros-fehérek nem hogy nem tudták megismételni a remek szereplést, de kifejezetten gyenge eredményeket értek el, főleg ősszel. Miközben a Bajnokok Ligájában a hat csoportmeccsükből ötöt elveszítettek, a bajnokságban is bukdácsoltak, és féltávnál csak a nyolcadik helyen álltak, sőt az első két idei játéknap után visszaestek a tizedik pozícióba.

Ennek - a kettős terhelés mellett - egyik legfőbb oka az volt, hogy az új igazolások nem jöttek be. A klubrekordnak számító nyolcmillió euróért megvett román támadó, Ciprian Marica mindössze két találatra volt képes, a Hansa Rostocktól ingyen igazolt brazil középhátvéd, Gledson egyetlen bajnokin sem lépett pályára, és a kapuban Timo Hildebrandot pótolni hivatott Raphael Schäfer sem tudta hozni azt a teljesítményt, amit vártak tőle. Talán csak a török karmester, Yilidray Bastürk nem okozott csalódást, bár ő is sokat volt sérült.

Tavaszra azért valamelyest összeszedte magát az együttes, és egy remek hajrának köszönhetően befutott a hetedik pozícióba, amivel legalább az UEFA-Intertotó-kupában való szereplést kiharcolta, de ez az egy idény elég volt ahhoz, hogy a tréner, Armin Veh és a sportigazgató, Horst Heldt eljátssza a bajnoki arannyal szerzett hitelt a vezetőségnél.

Alighanem mind a ketten tisztában vannak azzal: az új idényben nem engedhetik meg maguknak, hogy ugyanilyen csapnivalóan szerepeljen az együttes. Ennek érdekében egyrészt igyekeztek megszabadulni azoktól a focistáktól, akik a fő letéteményesei voltak a gyengélkedésnek - elengedték Schäfert, Alexander Farnerudot és Antonio da Silvát is.

Andreas Beck és Fernando Meira eladása már más kategóriába sorolandó, hiszen mindketten a jobb teljesítményt nyújtó labdarúgók közé tartoztak (a portugál ráadásul csapatkapitány is volt). Az értük kapott összegből lehetett kicsit frissíteni a kereten.

A TSG Hoffenheimnek eladott Beck helyére, a jobbhátvéd posztjára nem vettek senkit, hiszen ebben a szerepkörben Thomas Hilbert és Ricardo Osorio is tud játszani, a védelem tengelyébe azonban mindenképpen kellett egy új ember. A megoldás végül a holland Khalid Boulahrouz lett, akit ugyanannyiért szereztek meg (ötmillió euróért), amennyiért Meirát eladták.

A kapuba is rutinos játékost szerződtettek, Jens Lehmannért ráadásul fizetni sem kellett, az Arsenal ingyen elengedte. A középpályát pedig két, a másodosztályból vett labdarúgóval erősítették meg: a cseh karmestert, Jan Simákot a Carl Zeiss Jenától, míg a szintén elsősorban támadó szerepkörben alkalmazható Martin Lanigot a Greuther Fürthtől szerződtették.

A legnagyobb erősítésnek azonban az tűnik, hogy a svábok megtartották válogatott csatárukat, Mario Gomezt. A támadót egész nyáron csábította a Bayern München, és ez alighanem hozzájárult ahhoz, hogy az Európa-bajnokságon kifejezetten gyengén futballozott - de a Stuttgart végül megegyezett vele, hogy még legalább egy évig marad. Ha továbbra is úgy játszik, mint eddig, akkor a müncheniek bizonyára jövő nyáron is bejelentkeznek majd érte.

Ahhoz, hogy a stuttgartiak eljussanak az UEFA-kupába, az Intertotóban is kellett menniük egy kört, és az orosz Krilja Szovjetov Szamara ellen bizony a vártnál jobban megizzadtak. Az első meccsen idegenben elszenvedett 1-0-s vereség után otthon sokáig képtelenek voltak ledolgozni hátrányukat, de a hajrában Simák egy szabadrúgásból betalált, és a hosszabbításban Marica duplája meghozta a hőn áhított sikert.

A román csatár így egy meccsen annyi gólt szerzett, mint az előző szezonban összesen... Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy az Intertotó-kupában az Eb-n szerepelt focisták - így Lehmann, Gomez, Thomas Hitzlsperger és Boulahrouz - még nem játszottak.

A Győri ETO ellen azonban már nyilván ott lesznek a pályán. A stuttgartiak mestere, Armin Veh a 4-4-2-es felállás azon verzióját favorizálja, amelyben a középpályások rombusz alakzatban helyezkednek el - a védekező ember szinte biztosan a mexikói Pavel Pardo, a karmester pedig vagy Bastürk, vagy Simák. A csatársort alaphelyzetben Gomez és Cacau alkotja, bár a brazil focista kisebb sérüléssel bajlódik, így Marica ismét lehetőséghez juthat.

www.infosport-focivilag.hu