Barta Nóra: Ha nincs neved, nincs esélyed a műugrásban

Vágólapra másolva!
Két versenyző képviseli a magyar műugrókat a pekingi olimpián, Barta Nóra és Kormos Villő is jó esélyekkel pályázik a részvételre a tizenkettes döntőben három méteren, sőt, az idei Eb-n másodikként záró Barta akár érmet is nyerhet. Igaz, saját elmondása szerint neki száztíz százalékot kell nyújtania ahhoz, hogy legyen esélye, míg egy olasz vagy kínai ugró kilencven százalékos produkcióval is megkapja a magas pontszámot. A pontozásos sportág szubjektivitásából adódó negatívumok mellett a csinos műugró mesélt még arról, miért nem vonzó sportága a szponzorok számára, és azt is elárulta, miről lett letiltva az olimpia miatt.
Vágólapra másolva!

Bár a műugró Barta Nóra számára csak augusztus 15-én, pénteken kezdődik az olimpia, de az edzéseket most sem lehet hanyagolni, napi két alkalommal gyakorol a Vizes Kockában. Amikor az olimpiai faluban meglátogattuk, éppen két edzés között volt, a reggel 7 órait már kipipálta, és a délelőtti előtt új számítógépén babrált, ugyanis sajnálatos módon még az olimpia előtt kirabolták, és a laptopját is elvitték.

- Szüleim nem voltak otthon, így áthívtam egy barátnőmet, és reggel vettem észre, hogy elvitték a laptomom, ékszereim, érmeimet, pénztárcámat. Éjjel egy és fél hét között történt a dolog, de a három szintes társasházban senki nem látott, hallott semmit.

- Sikerült azóta túltennie magát a történteken?
- Muszáj volt, hiszen most az olimpiára kell koncentrálnom, de aznap nem tudtam edzeni, annyira ki voltam borulva.

- Az ob után azt mondta, hogy két ugrást is erősebbre cseréltek edzőjével, Ligárt Balázzsal. Eldőlt már, hogy bekerülnek-e élesben is az új elemek?
- Valószínűleg az egyik bekerül majd, az edzéseken folyamatosan gyakorlom, de még nem dőlt el biztosan, hogy az olimpián is bemutatom-e.

- Mivel a műugrás pontozásos sportág, óhatatlanul szerepet játszhat a szubjektivitás. Mennyire számít itt, hogy valaki milyen nemzetiségű, és mennyire az, hogy milyen jól ugrik?
- Fontos, hogy honnan jöttél, és mennyire vagy ismert, nekem például száztíz százalékot kell nyújtanom ahhoz, hogy legyen esélyem, de egy olasznak vagy kínainak egy kilencven százalékos ugrás is elég ahhoz, hogy megelőzzön. Úgyhogy számít a név, ha sokat ugrasz, akkor előbb-utóbb megjegyeznek a pontozók, és könnyebben lehet jó eredményt elérni.

- Három méteren indul, ahol a másik magyar műugrónő, Kormos Villő is a résztvevők között van. Segíthet önnek, hogy ketten vannak itt, vagy inkább riválisként tekint Villőre?
- Azt mindenképp sajnálom, hogy csak ketten vagyunk, mert jó lett volna, ha Mátyás Melinda és Hajnal András is kijut. Mivel egyéni sport a műugrás, így riválisok is vagyunk, amellett, hogy nagyon jó a viszonyunk.

- Legutóbb azt nyilatkozta, hogy a mezőnyben 15-16-an is vannak, akikben benne van a jó eredmény, ennek függvényében mi a célkitűzés az olimpián?
- A 12-es döntő reális célkitűzés, onnantól pedig, bár közhelynek tűnhet, de minden lehet.

Forrás: bartanora.hu

- Az átállás nehezségein sikerült túljutni?
- Eleinte alig tudtam aludni, két nap alatt összesen hat óra jött össze, a megnyitóra sem mentem, annyira fáradt voltam, inkább aludtam hét órát, ami azért jelentős haladás, bár a három napra lebontva még mindig nem állok túl jól a pihenéssel.

- Hogy tetszik a helyszín, a Vizes Kocka?
- Mivel voltam már itt februárban az olimpiai selejtezőn, így nem volt új a helyszín, de egyébként jó a víz, és nincs hideg, ami felettébb pozitív, mert a fedett uszodákban néha meg lehet fagyni a légkondicionálás miatt.

- Azt valószínűleg sokan tudják, hogy egy ideje már Hollandiában készül, de az talán nem mindenki számára ismert, hogyan jött ez a holland lehetőség.
- Edzőmet felkérték a hollandok, akiknél teljesen gyerekcipőben jár a műugrás, hogy legyen szövetségi kapitány, én meg kimentem hozzá, hogy továbbra is együtt tudjunk készülni. Maradtam a BVSC versenyzője, csak immáron kinn készülök.

- A jelek szerint megérte a váltás. Milyenek a holland emberek, hogy tetszik az ottani életmód?
- A hollandok nagyon jófejek, és hihetetlenül nyugisak, és ez szerencsére rám is átragadt. Itthon folyton idegeskedni kellett, ott kinn nincs miért, alkalmazkodtam hozzájuk ilyen téren, még az sem zavar, hogy néha annyira lazák, hogy amit Magyarországon elintézek két nap alatt, az itt három hétig is eltarthat.

Forrás: [origo]

- A magyar sport nem dúskál az anyagiakban, egy műuugró miből él meg?
- Az eredmények alapján jön az államtól pénz, Eb-n az első hatban, vébén az első nyolcba kell kerülni ahhoz, hogy legyen bevétel. Mivel a legutóbbi kontinensviadalon második lettem, ez biztosítja most a pénzt számomra.

- A szponzorok számára nem vonzó, hogy fürdőruhás nők mutatnak be látványos ugrásokat egy medencében?
- Sajnos nálunk egyáltalán nem jellemző, hogy a szponzorok felkarolják a műugrókat, mivel nincs rajtunk hirdetőfelület. Olyan is volt, hogy én próbáltam támogatót keresni, kilincseltem pár helyen, de nem jártam sikerrel.

- Bár most nyilván az olimpia lebeg a szeme előtt, de ha végetérnek a játékok, mik a tervek? Jön a jól megérdemelt pihenés?
- Így van, két hónap pihenés következik, szeretnék minél többet lenni a barátaimmal, elmenni bulizni és focizni végre egy jót, mert imádom a játékot, csak most az olimpia miatt le vagyok tiltva.