Fellendülőben a szénpiac

Vágólapra másolva!
Magasak maradnak a szénárak a világpiacon 2009-ben is, legyen szó akár erőművi, akár kokszolható szénről - állapította meg múlt heti közleményében a világ legnagyobb erőműviszén-exportőre, a Xstrata Plc.
Vágólapra másolva!

A svájci székhelyű vállalat szerint ebben egyaránt szerepet játszik majd az alacsony kínálat és a bővülő kereslet; az erőművi szén természetesen az olaj- és földgázárak megugrása miatt lett kapós, a kokszolható iránti igény pedig az acélgyártás felfutásával magyarázható (utóbbi mögött főleg a feltörekvő országok szükségletei állnak) - áll a Napi Gazdaság hasábjain.

A Japánba exportált ausztrál erőművi szén ára - amit regionális benchmarknak tekintenek - idén már 125 százalékkal emelkedett, a kokszolható szén éves irányadó ára pedig 300 dollárra emelkedett áprilisban, ez az előzőnek a háromszorosa. Az utóbbi piacát, különösen a prémium minőségét, a belátható jövőben is az erős árak határozzák meg - véli a Xstrata.

Kínán a világ szeme

A piaci szereplők az elmúlt hónapokban elsősorban Kínára figyeltek, amit önmagában is indokolna, hogy ő a világ legnagyobb széntermelője és -fogyasztója, idén azonban a pekingi olimpia miatt egyrészt eleve nagyobb az érdeklődés az ottani események iránt, másrészt a játékok előkészületei a szénpiacot is befolyásolták.

A környezetvédelmi szempontból is tiszta olimpiát ígérő Kínában ezrével zárták be a sorozatos balesetek miatt egyébként is szégyenfoltnak számító kis bányákat, a tovább működők közül pedig soknak a munkáját megnehezítette, hogy megszigorították a veszélyes anyagok, így a bányákban szükséges robbanószerek szállítását is.

A játékok véget értével ez utóbbi gond megoldódik majd és ismét növekedhet a fűtőanyag kínálata - mondta a Bloombergnek a kínai szénszállítási szövetség egyik igazgatója.
Az ország állami áramszabályozási bizottságának múlt pénteken kiadott közleménye szerint viszont idén még többször kell számolni áramkimaradásokkal, miután nem kielégítő a szénellátás: a bizottság adatai szerint a nagy erőművek széntartalékai 43,8 millió tonnára rúgnak, ami 11 napi normál működéshez elegendő (Kína áramellátásának a 78 százalékát fedezik a széntüzelésű erőművek).

Áramkorlátozásokra számíthatnak

A Reuters által megkérdezett szakértők szerint Kína 2004 óta a legsúlyosabb áramhiánnyal nézhet szembe, mindenekelőtt a szénszállítások akadozása, illetve a nyersanyag drágulása miatt. Július végén Kínában több mint ötven erőmű szüneteltette működését, mert nem tudott elegendő szenet vásárolni, s emiatt 14 tartományban voltak áramkorlátozások - tájékoztat a Napi Gazdaság.

Az erőművek ellátási nehézségei ellenére Kína nettó szénexportőr volt 2008 január-júliusában - derül ki a vámhatóságok tegnap közzétett jelentéséből. A 30,28 millió tonna exporttal 24,94 millió tonna import állt szemben; az export főleg júniusban ugrott meg, a határidős szerződések teljesítése miatt. Piaci várakozások szerint Peking intézkedésekkel korlátozza majd a szénkivitelt, akár úgy, hogy szűkebbre szabja az exportkvótákat.