McQuaid kikelt a spanyol doppinggyakorlat ellen

Vágólapra másolva!
Pat McQuaid, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke a spanyolok erélytelen doppingellenes tevékenységét hibáztatja azért, hogy a pekingi olimpián Maria Isabel Moreno személyében elsőként ibériai kerekes bukott meg a ellenőrzésen.
Vágólapra másolva!

Az UCI elnöke reméli, hogy a maximális kétéves eltiltást fogják kiszabni az országúti versenyzőre, aki július 31-én érkezett a kínai fővárosba, még aznap vérvételen esett át, majd gyorsan elutazott a helyszínről. Később kiderült, hogy a doppingvizsgálat eritropoetint (EPO) mutatott ki a szervezetében.

"Felháborító és bosszantó, hogy elsőre egy spanyol kerekpáros doppingtesztje lett pozitív Pekingben" - füstölgött Pat McQuaid, majd hozzátette: dühös amiatt, hogy minden igyekezetük ellenére a kerérpársport világszerte negatív szenzációval került a lapok címlapjára.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztet arra, hogy Moreno rövid időn belül már a harmadik spanyol kerékpáros, akinél harmadik generációs EPO használatát mutatták ki. Az olimpia előtt néhány héttel, a Tour de France-on Moises Duenas Nevado és Manuel Beltran bukott meg hasonló okból a doppingvizsgálaton.

Pat McQuaid szerint a spanyol szövetség nem lép fel elég erélyesen a tiltott teljesítményfokozó szerek használata ellen, sőt, folyamatosan megvédi a doppingügybe keveredett versenyzőit.

"Hallották már olyan esetről, hogy spanyol bringás Spanyolországban bukott le? Nem hiszem, hogy a szabályok szerint senkit sem lehetett volna megbüntetni" - fogalmazott az UCI elnöke.

Fulgencio Sanchez, a spanyol szövetség elnöke szerint megdöbbentő, hogy az ifjúsági korú spanyol kerekesek számára szüleik szerzik be a doppingszereket. Emlékeztetett arra, hogy a vizsgálataik kimutatták, a tiltott teljesítményfokozó szerek mértéke az utánpótláskorú versenyzők 80 százalékának szervezetében megközelíti a megengedett határt.