Vágólapra másolva!
Szocsiban, a Grand Prix-torna tizedik fordulójában öt játszma is döntéssel végződött. Az örmény Levon Aronjan sötéttel az éllovas bolgár Ivan Cseparinovra mért vereséget. Az azeri duó kettős sikert aratott a sereghajtókkal szemben, Tejmur Radzsabov a cseh David Navara,  honfitársa, Vugar Gasimov a katari Mohamad Al-Modiahki ellen nyert. A kínai Wang Yue sötéttel remizett az orosz Alekszander Griscsukkal, négyen félpontos előnnyel vezetnek. A gyengélkedő izraeli Borisz Gelfand jó napot fogott ki, ezt az ukrán Vaszilij Ivancsuk bánta. Harmadik partiját bukta el világossal az orosz Peter Szvidler.

Megkezdődött a II. Grand Prix-viadal hajrája, a szabadnap utáni tizedik fordulóban öt játszmában is döntés született. Elsőként az azeri Tejmur Radzsabov örülhetett győzelemnek. A cseh David Navara már a 11. lépésben elhamarkodottan ütött f4-re, és ezt Radzsabov 13.e5!-tel használta ki. Ez jobb volt, mint a 2006-os Klubcsapatok Európa Kupáján az orosz Peter Szvidlerrel szemben játszott 13.Vf3. Az azeri nagymester igazi "egykapus" játékkal nyert, visszafoglalta a holtversenyes első pozíciót.

A játéknapon fontos győzelmet aratott az örmény Levon Aronjan. Az éllovas bolgár Ivan Cseparinovval szemben a 12. lépésben tért el az ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni partijától. A gyors e5-tel kapcsolatos terve bevált, Cseparinov nem érezte az állást, 26.gxh4 pozíciós hiba volt, ahogy 30.Fxd4?! is, Aronjan szabadgyalogja győzedelmesen nyomult előre. Az örmény nagymester pontos lépésekkel döntővé fokozta előnyét, az élre tornászta magát, Cseparinov félpontos hátrányba került.

Egy látszólag természetes huszárlépés okozta Vaszilij Ivancsuk vesztét. Az izraeli Borisz Gelfand azonnal rátámadt a védtelen e6 gyalogra, bajba került a sötét vezér. Ivancsuk másodszor is hibázott 19...Vxa2-vel, meggyorsította a véget. Gelfand szép támadással szerezte meg első győzelmét, Ivancsuk másodszor kapott ki.

Az orosz Peter Szvidler gyanútlanul követte a linaresi szuperversenyen játszott Radzsabov-Lékó játszmát, ahol világos tisztáldozattal a középen rekedt sötét királyra támadt. Az ukrán Szergej Karjakin a parti elemzésekor javasolt 19...He6!-tal javította sötét játékát. Szvidlernek talán 20.Vf7-tel kellett volna folytatnia az akciót, ehelyett Karjakin kifogta a szelet a vitorlából a 25...Vf5! és 29...Vg6! húzásokkal, a kikényszerített vezércsere után sötét tisztelőnye miatt az orosz nagymester kapitulációra kényszerült, harmadszor szenvedett világossal vereséget!

Érvényesítette a papírformát az azeri Vugar Gasimov, a sereghajtó Mohamad Al-Modiahki ellen. A szicíliai védelmű partiban a katari sakkozó többször is hibázott, a sakkok elől Gasimov királya eltáncolt, támadása átütött. Másodszor győzött, holtversenyben az élre került. Gond nélkül remizett a kínai Wang Yue, megőrizte éllovasi pozícióját, az orosz Alekszander Griscsuk változatlanul csak ötvenszázalékos. Tizedszer mérkőzött meg egymással az amerikai Gata Kamsky és az orosz Dmitrij Jakovenko, tizedszer is megosztoztak a ponton.

A 10. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2723) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2709) döntetlen (Spanyol megnyitás, 44)
Vugar Gasimov (azeri, 2717) - Mohamad Al-Modiahki (katari, 2556) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 40)
Peter Szvidler (orosz, 2738) - Szergej Karjakin (ukrán, 2727) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 37)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2687) - Levon Aronjan (örmény, 2737) 0 - 1 (Szláv védelem, 41)
Borisz Gelfand (izraeli, 2720) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) 1 - 0 (Angol megnyitás, 38)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - David Navara (cseh, 2644) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 25)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2728) - Wang Yue (kínai, 2704) döntetlen (Caro-Kann védelem, 34)

A verseny állása:
1-4. Wang Yue, Vugar Gasimov, Levon Aronjan és Tejmur Radzsabov 6 pont
5-7.Ivan Cseparinov, Gata Kamsky és Szergej Karjakin 5,5
8-10. Alekszander Griscsuk, Dmitrij Jakovenko és Vaszilij Ivancsuk 5
11. Borisz Gelfand 4,5
12. Peter Szvidler 4
13-14. David Navara és Mohamad Al-Modiahki 3

A 11. forduló párosítása:
Wang Yue - Kamsky
Navara - Griscsuk
Ivancsuk - Radzsabov
Aronjan - Gelfand
Karjakin - Cseparinov
Al-Modiahki - Szvidler
Jakovenko - Gasimov