Horvát pletykák miatt zuhan a Mol

Vágólapra másolva!
Ötszázalékos esésben volt szerda délután a Mol a pesti tőzsdén. Kuti Ákos, a Cashline elemzője az [origo]-nak elmondta, hogy a Mol valószínűleg azért zuhan, mert a befektetők attól félnek: esetleg meghiúsul a horvátországi INA-üzlet.
Vágólapra másolva!

A Mol kedden adta be hivatalosan is kérelmét az illetékes horvát hatóságnak, hogy nyilvánosságra hozhassa vételi ajánlatát a horvát INA olajtársaság nem állami részére. Keddi zágrábi jelentések szerint a horvát tőkepiaci felügyelet (HANFA) ellenőrzi a Mol beadványát, és 14 napon belül véleményezi azt.

A Molé az INA 25 százaléka plusz egy részvénye - ezt 2003-ban vette 505 millió dollárért -, és most a horvát kormány kezében lévő 44,84 százalékon felüli, több mint 30 százalékos részesedésre pályázik. Ezek részben horvát háborús veteránok tulajdonában vannak, részben a zágrábi tőzsdén forognak.

A szerdai Mol-árfolyamesésben éppen a veteránokról érkező híresztelések játszanak szerepet. Horvát újsághírek szerint ugyanis a veteránok csak négyezer kunás részvényárfolyamon lennének hajlandók eladni részesedésüket, ez pedig jóval felette van annak az összegnek, amit állítólag a Mol adni kíván a papírokért. Kuti Ákos szerint hivatalos információ egyelőre nincs arról, hogy a Mol mennyit kínálna, de becslések és ellenőrizetlen pletykák szerint háromezer kuna körül lehet a magyar olajtársaság ajánlata.

Most tehát a piac azért ijedt meg, mert az egész horvátországi ügylet meghiúsulásától taratanak a befektetők.

Az OMV és a Lukoil is pályán van

A HANFA korábbi tájékoztatása szerint a Mol agusztus 14-ig, az esetleges versenytársak szeptember elejéig adhatják be ajánlatukat, illetve ellenajánlatukat a horvát INA olajtársaságra. Az eljárás szeptember közepéig lezárulhat, hacsak nem lesz ellenajánlat a Mol ajánlatával szemben - jelenti az MTI. Amennyiben ellenajánlat is lesz, a folyamat elhúzódhat október közepéig - mondta a HANFA vezetője, Ante Samodol július végén.

Előzőleg, július 14-én a Mol bejelentette, hogy vételi ajánlatot kíván tenni az INA közkézhányadban lévő részvényeire. Az OMV közleményben jelezte, hogy a bejelentést követően is érdekelt az INA privatizációjában. (Korábban az OMV a veteránok részesedésére jelentett be ajánlattételi szándékot.) Horvát sajtóhírek szerint a legnagyobb orosz magán-olajtársaság, a Lukoil szintén az érdeklődők között lehet.

Zágráb a Mol-hoz húzna

A Mol a horvát kormánnyal is tárgyal részvénycseréről. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader július 10-én a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélésük után újságírókkal közölték: hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és az INA olajtársaság közötti részvénycseréről. Akkori horvát lapértesülések szerint a megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány 14 százaléknyi INA részvényt átadna a Molnak, a magyar társaság részvényeiért cserébe.

A horvát államnak az ország 2011 körül lehetséges európai uniós csatlakozása előtt 25 százalékra kell csökkentenie az INA-ban meglévő részesedését, de Zágráb nem szeretné elveszteni ellenőrzését a cég felett, ezért jön jól az együttműködés és az esetleges részvénycsere a Mollal.

Kuti Ákos hangsúlyozta, hogy a Mol esésében közrejátszhat mindemellett az általános negatív befektetési hangulat, a bankokról szóló rossz hírek és az Amerikából érkező kedvezőtlen makroadatok egyaránt lenyomják a részvényárfolyamokat.