Bíróság csökkenti a német villanyszámlát

Vágólapra másolva!
Befolyásolhatja a németországi áramárakat a német alkotmánybíróság döntése, amellyel a testület elutasította a Vattenfall áramszolgáltató beadványát. A cég az ellen tiltakozott, hogy az energiafelügyelet a hálózathasználati díj csökkentésére kötelezte.
Vágólapra másolva!

Az illetékes német hivatal, a Bundesnetzagentur 2006 júniusában írta elő a Vattenfall - és vele együtt több más németországi áramszolgáltató - számára, hogy csökkentsék a saját hálózatuk használatáért a konkurensektől beszedett díjat.

A Vattenfall számára 18 százalékos díjcsökkentést írtak elő, a többi szolgáltató számára ennél csekélyebb mértékűt. A hatóság azért kezdte meg a villamos áramhálózat használati díjának felülvizsgálatát, hogy növekedjen a verseny az ágazatban, s csökkenjenek - vagy legalábbis mérsékeltebben növekedjenek - a fogyasztói árak. A hálózati díjak a végfogyasztóknak felszámított ár nagyjából harmadát teszik ki.

A Vattenfall bírósághoz fordult az ügyben, de minden fokon elutasították a keresetét, és most az alkotmánybíróság sem a cégnek adott igazat. A karlsruhei testület határozatában kötelezte a Vattenfallt 50 millió euró visszatérítés megfizetésére, mert a vállalat hónapokon keresztül magasabb díjat szedett be a hálózatát használó konkurens szolgáltatóktól, mint amennyi indokolt lett volna.

A német áramszolgáltatókat egy 2005 novemberében hatályba lépett törvény kötelezte a hálózat megnyitására. A használati díj megállapítására a Bundesnetzagentur, a regionális áramszolgáltatók esetében pedig az illetékes tartományi hivatalok jogosultak.