Vágólapra másolva!
A Bundesliga az előző szezonban visszatért a megszokott kerékvágásba, hiszen a Bayern München nagy fölénnyel nyerte meg a bajnoki címet. A papírforma megint valami hasonlót ígér, és előzetesen valóban nehéz elképzelni, hogy bármelyik csapat elkapja Jürgen Klinsmann gárdáját - de azért az FC Schalke 04 vagy a Werder Bremen alighanem megpróbálja majd.

A 2006-2007-es idény "kudarca" után a Bayern a legutóbbi pontvadászat előtt változtatott játékospolitikáján, és a szokottnál jobban erősített, ráadásul nem csak otthonról, hanem külföldről is, ami ezúttal maximálisan bejött.

A csapat Luca Toni és Franck Ribéry vezérletével magabiztosan nyerte meg a bajnokságot, illetve a Német Kupát is, de a vezetőség ennek ellenére is úgy érezte, hogy további szemléletváltásra van szükség - és ennek érdekében a kispadra leigazolták a német válogatott volt szövetségi kapitányát, Jürgen Klinsmannt. A szakember a Nationalelf élén elsősorban motivátorként tündökölt, és új lendületet, valamint népszerűséget adott a csapatnak, és alighanem Münchenben is valami hasonlót várnak tőle.

A játékoskeret ennek értelmében alig változott. Érkezett ugyan a válogatott középpályás, Tim Borowski, de ő is ingyen, így hosszú évek után először az átigazolási időszak úgy telt el, hogy a Bayern München egyáltalán nem költött. Jelenleg ez a helyzet, vagyis Klinsmann szinte ugyanazzal a kerettel dolgozhat majd, mint elődje, Ottmar Hitzfeld - bár azért az nagy különbség, hogy a kapuban már nem Oliver Kahn áll. Az új szakember lendületes támadófutballt ígér, és a gárda első tétmeccsén, a Német Kupában a másodosztályú Rot-Weiss Erfurt ellen ebben nem is volt hiba, a csapat négy gólt is szerzett, ugyanakkor hármat is kapott, ami azért nem a legjobb előjel. Persze a Bayern nem a legideálisabb összeállításában szerepelt, nem játszott Ribéry, Borowski és Martín Demichelis is - főleg utóbbi hiányzott a védelemből. További hátrány lehet a münchenieknek, hogy a BL-ben is helyt kellene állniuk, de így is meglepetés jelentene, ha nem ők nyernék az aranyérmet.

Ennek oka elsősorban a komoly vetélytársak hiánya. A legerősebb riválisnak talán az FC Schalke 04 ígérkezik, amely egy korábbi sikerreceptet előhalászva megint a holland vonalra állt rá: a kispadra az FC Twente mestere, Fred Rutten érkezett, aki magával hozta honfitársát, Orlando Engelaart, illetve a PSV Eindhoven perui csatárát, Jefferson Farfánt - utóbbi a klub történetének legdrágább igazolása lett tízmillió eurós vételárral.

Mivel alapember nem távozott, így a gelsenkircheniek mindenképpen erősödtek, és nem titkolt céljuk, hogy megőrizzék a helyüket a dobogón - titkon pedig alighanem minden szurkoló az aranyéremről álmodozik. Egyelőre úgy tűnik, hogy Rutten a holland iskolának megfelelően a 4-3-3-as felállást favorizálja majd, és sokak szerint ebben az a gyenge pont, hogy a középcsatárt, Kevin Kuranyinak hívják... Ugyanakkor, ha a német válogatott támadó javít a helyzetkihasználásán, illetve az új igazolások bejönnek, akkor a Schalke valóban komolyan harcban lehet az aranyért, és nagy versenyfutásra kényszerítheti a Bayernt.

Getty Images

Barzagli világbajnokként választotta a merész terveket szövögető Wolfsburgot

Az elmúlt években a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott, öt éve egyfolytában a dobogón végzett Werder Bremennél már neccesebb a helyzet, hiszen a klub olyan futballistákat veszített el, mint Borowski, vagy Ivan Klasnic, miközben komoly erősítés nem érkezett - már ha a fiatal osztrák középhátvédet, Sebastian Prödlt nem tartjuk annak. A gondok azonban nem annyira a védelemben, mint a támadósorban lehetnek, még a csapatkapitány Torsten Frings is elismerte, hogy elkelne még egy klasszis csatár a keretbe. Számszakilag ugyan itt is megvannak a brémaiak, hiszen Thomas Schaaf mester rendelkezésére áll Hugo Almeida, Martin Harnik, Aaron Hunt, Boubacar Sanogo és Markus Rosenberg is, de azért ezektől a nevektől nem ijednek meg az ellenfelek. Ehhez jön még a brazil karmester, Diego olimpiai szereplése körüli herce-hurca, ami szintén nem tett jót a csapatnak - ugyanakkor az elmúlt években a Werder mindig túl tudta tenni magát az ilyen problémákon. Előny lehet még, hogy a gárda nagyon együtt van, a kezdő tizenegy szinte nem is változott, és ha a brémaiak elkapják a fonalat, akkor szintén ott lehetnek a Bayern nyakán.

E két gárdán kívül azonban komolyan egyik csapat sem jöhet szóba, legalábbis ami a bajnoki címet illeti. A "fekete ló" a VfL Wolfsburg lehet, amely a legtöbbet költötte új szerzeményekre a nyáron, és két világbajnokot is igazolt Cristian Zaccardo és Andrea Barzagli személyében. Ezzel a védelem alaposan megerősödött, míg a középpályára érkezett a bosnyák Zvjezdan Misimovic - akinek a brazil Flamengónak eladott Marcelinho Paraíbától kell átvennie a karmesteri pálcát. A német szaksajtóban elsősorban az edző, Felix Magath személye miatt számolnak nagyon komolyan a wolfsburgiakkal, és a szurkolók is nagyon várják a szezont, amely során immár hivatalosan is a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása lesz a cél - hogy ez az UEFA-kupa vagy a BL-lesz, az majd kiderül.

A 2007-es bajnok, a VfB Stuttgart a legutóbbi pontvadászatban nem tudta bizonyítani, hogy tartósan ott lehet az élmezőnyben, és az előző idényben el is fogyott az aranyéremmel szerzett "hitel" a trénerrel, Armin Veh-vel szemben. Az mindenképpen sikernek mondható, hogy a csapat legnagyobb sztárját, a csatár Mario Gomezt sikerült megtartania, de az új szerzemények megint rizikósnak tűnnek: a cseh Jan Simák korábban inkább a balhéiról volt híres, és a középhátvéd Khalid Boulahrouz sem játszott sokat két legutóbbi klubjában.

A Bayer Leverkusennél, amely a nyáron edzőt váltott, a brazil Renato Augusto, illetve honfitársa, Henrique jelenti a fő reményt arra, hogy a csapat javítani tud a helyezésén, és ezúttal kijut a nemzetközi porondra. A Wolfsburg mellett még a Hamburger SV okozhat pozitív meglepetést, bár a hamburgi reményeket csökkenti Rafael van der Vaart eladása. Persze augusztus 31-ig még vehetnek valakit a helyére, de a középpályást, aki az előző idényben 12 gólt szerzett és tíz gólpasszt adott, szinte lehetetlen lesz pótolni - mert aligha az SC Freiburgtól megvett Burkina Fasó-i Jonathan Pitroipától várják a megváltást.

A középmezőnyben tartozó csapatok közül talán a Borussia Dortmundnak van a legnagyobb esélye arra, hogy előrelépjen - és ehhez a magyar Hajnal Tamás is hozzásegítheti a gárdát. A BVB-hoz a nyáron új tréner érkezett Jürgen Klopp személyében, akit remek szakembernek tartanak Németországban, igaz, eddig csak az FSV Mainznál dolgozott. Ha Dortmundban is képes lesz ugyanazt a lelkesedést hozni a szakmai tudása mellé, akkor a jelenlegi pozitív hangulat sokáig megmaradhat a szurkolók körében.

A másik magyar érdekeltségű gárda, a Hannover '96 is az UEFA-kupát vette célba, ráadásul ezt hivatalosan is kijelentették, ami abból a szempontból mindenképpen bátor tett, hogy a csapat még sohasem végzett a nyolcadik helynél előrébb a Bundesligában. Az erősítések papíron jónak is tűnnek, a védelemben Mario Eggimann, a csatársorban Mikael Forssell és Jan Schlaudraff is sokat lendíthet a gárdán.

Nagyon várták már a szezonrajtot az Eintracht Frankfurtnál és a Hertha BSC-nél is. Dárdai Páléknál az előző szezon elméletileg a csapatépítés jegyében telt, de a gárda így is tizedik lett, Lucien Favre mester számára így szinte kötelező az előrelépés. Abból a szempontból valóban jobb a helyzete, hogy most már a nyáron megtörténtek az erősítések, még ha a nevek alapján azok nem is voltak komolyak. Frankfurtban továbbra is él a görög vonal: ugyan Szotirisz Kirgiakosz és Evangelosz Mantziosz elment, de érkezett Nikosz Liberopulosz, aki Joannisz Amanatidisszel alkothatja majd a csatársort.

Az újoncok közül az előző szezonban csak egyetlen klub maradt benn, de egyelőre úgy tűnik, hogy a Karlsruher SC-nek most még nehezebb dolga lesz, mint egy évvel korábban. A klub ugyanis eladta két kulcsemberét, Hajnalt és Eggimannt, akik nélkül nehéz lesz megőrizni az élvonalbeli tagságot. Főleg, hogy a mostani feljutók erősnek tűnnek: az 1. FC Köln és a Borussia Mönchengladbach is patinás egyesület, és a papírforma alapján könnyen bennmaradhatnak az elitben. A nagy meglepetésre az élvonalba felkerült TSG Hoffenheim esetében ez már nem ilyen egyértelmű, de Lőw Zsolték sem teljesen esélytelenek - a kiesés elkerüléséért való harc tehát a szokottnál is élesebbnek ígérkezik.

Az 1. forduló műsora
péntek:
Bayern München - Hamburger SV 20:30 ó
szombat:
FC Schalke 04 - Hannover 96 15:30
VfL Wolfsburg - 1. FC Köln 15:30
Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund 15:30
Karlsruhe - VfL Bochum 15:30
Energie Cottbus - TSG 1899 Hoffenheim 15:30
Arminia Bielefeld - Werder Bremen 15:30
vasárnap:
Eintracht Frankfurt - Hertha BSC 17
Borussia Mönchengladbach - VfB Stuttgart 17

www.infosport-focivilag.hu