Lassú a magyar gazdasági növekedés

Vágólapra másolva!
A továbbra is lassú magyar gazdasági növekedés mellett változatlanul erős forintra és az infláció csökkenésére lehet számítani a következő másfél évben - olvasható a német Commerzbank nemzetközi előrejelzésében. A szakértők elsősorban a lassuló exportteljesítményre hivatkozva a gazdasági növekedés 2,2-3,5 százalékos szinten maradására számítanak 2008-2009-ben.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzés készítői emlékeztetnek, hogy részben az MNB infláció elleni küzdelmének köszönhetően, a forint 10 százalékot erősödött 2008. második negyedévében az előző időszakhoz képest. A forint euróval szembeni erősödése a Commerzbank szerint a jövőben sem áll meg, 2009. szeptemberére 221 forintos eurót jósol a hitelintézet.

A gyenge gazdasági növekedés hatására szűkülő munkaerőpiac az elemzők szerint a fogyasztói árak csökkenését eredményezheti, 2009. szeptemberére az infláció akár 3 százalékra is mérséklődhet.

Az elemzés kiemeli, hogy a magas pénzpiaci kamatlábak, a globális kereslet visszaesése, az energiahordozók és élelmiszerek árának növekedése az eurózóna országait a gazdasági recesszió felé sodorhatja. Ebben a térségben a gazdasági növekedés érzékelhető visszaesése jelenleg is tapasztalható, a 2009-es átlagos gazdasági növekedés pedig valószínűleg csak 0,75 százalékos lesz, szemben a 2008-ra várt 1,4 százalékkal.

Az infláció növekedésére ugyanakkor az eurózónában sem lehet számítani. A közös valutát használó országok éves inflációja júliusban 4,1 százalékon tetőzött, az év végére várhatóan 3,6 százalékra, 2009-re pedig 2,7 százalékra mérséklődhet. Az euró júliusban kezdődött dollárral szembeni gyengülése is folytatódhat, 2009. szeptemberére a hitelintézet elemzői mintegy 10 százalékkal gyengébb eurót jósolnak.