Negyedével kevesebb a halálos munkabaleset

Vágólapra másolva!
A feltárt feketemunkások száma hétszeresére nőtt, a behajtott bírságok összege megduplázódott, miközben a halálos munkabalesetek száma 27 százalékkal csökkent 2004 óta. A súlyos munkavédelmi jogsértések leggyakrabban az építkezéseken fordulnak elő - derül ki az OMMF augusztusi tájékoztatójából.
Vágólapra másolva!

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elsődleges célja a foglalkoztatás biztonságának elősegítése. Míg 2006-ban az ellenőrzött munkáltatók 70,5 százalékánál találtak szabálytalanságot, addig tavaly ez arány 65,9 százalékra, idén pedig (hasonló időszakban) 57 százalékra mérséklődött. Az összes munkabaleset 13, míg a halálos munkabalesetek száma 27 százalékkal csökkent 2004 óta. A szabályos foglalkoztatás térnyerésének több oka is lehet, például a megnövelt felügyelői létszám, az emelkedő bírságok, az ismételt ellenőrzések, vagy az, hogy a fővállalkozói felelősség tavaly hatályba lépett szabálya különböző - jogszabálykövető, önmagukat védő - lépések megtételére készteti a generálkivitelezőket.

Az OMMF 2008 első felében 13 ezer munkáltatónál ellenőrizte a munkavédelmi szabályok betartását. A felügyelők legtöbbször építőipari cégeknél jártak, de ellenőriztek feldolgozóipari, vendéglátóipari és mezőgazdasági vállalatokat is. Az építkezéseken továbbra is a legveszélyesebbek a le-, és beesésveszélyes területek védelmének hiányosságai, valamint az, hogy nincsenek megfelelő egyéni védőeszközök. Nem alakult még ki biztonságos munkavégzési kultúra, a munkavállalók csak a kényszerítés miatt viselik a védőeszközöket (ahol viselik), de haszontalannak vélik azokat. Sok esetben a munkáltató, illetve az építésvezető sem mutat példát. A bontási munkákat is rendkívül veszélyes módon végzik, sokszor olyan alvállalkozók, akiknek kiléte nehezen felderíthető, így általában nincs szakértelemmel rendelkező munkairányító vezető sem.

Egyes területeken a javulás jelei mutatkoznak, például több a szabályos, jól kivitelezett állványrendszer, mivel egyre gyakrabban állványépítésre szakosodott cégek végzik azok összeállítását. Emellett az építőipari gépek műszaki állapota is javuló képet mutat. Egyre több korszerű, új toronydarut üzemeltetnek, ahol az időszakos vizsgálatokat is elvégezték. Mind több helyen megtalálható a törvény által megkövetelt biztonsági és egészségvédelmi terv is.

Veszélyes targoncák

A nagy üzletláncoknál a gyakran időkényszer mellett végzett anyagmozgatás, kapkodó munkavégzés jelenti az egyik legnagyobb balesetveszélyt. A telepített állványok szinte mindenütt sérültek a targoncák ütközései miatt. A magasban elhelyezett, megbontott egységrakatok különösen veszélyesek a tárgyak leesési veszélye miatt. Annak ellenére, hogy ezeken a helyeken jelentős számú lábsérüléses baleset fordult elő, szinte minden ellenőrzésnél több munkavállalót kellett eltiltani a munkavégzéstől, mert nem használták a szükséges védőcipőt.

Az elavult berendezések, a helyileg javított munkaeszközök állandó veszélyforrásként jelennek meg a kedvezőtlenebb adottságú, vagy kisebb létszámú mezőgazdasági cégeknél. Mivel növényvédelmi szakembert megfizetni nem tudnak, a veszélyes vegyi anyagok kezelése gyakran szabálytalan, az erre vonatkozó ismeretek is hiányosak. Az állattenyésztési ágazatban a legnagyobb probléma az épületek elavult, esetenként veszélyes állapota. Mivel kicsi az ágazat jövedelmezősége, nincs lehetőség jelentős fejlesztésre.

A hatóság 2008 első felében 32 801 olyan munkavállalót talált, akik veszélyes munkakörülmények között dolgoztak. A testi épséget és egészséget súlyosan veszélyeztető munkáltatókkal szemben 1634 alkalommal szabtak ki munkavédelmi bírságot összesen 569 710 000 forint értékben. Ezekben az esetekben a hiányosság jellegétől függően megtiltották a további tevékenységvégzést, a foglalkoztatást vagy felfüggesztették az előírásoknak nem megfelelő munkaeszköz használatát.

Veszélyben a felügyelők

A fokozódó szankcionálás miatt a tapasztalatok szerint az utóbbi időben egyre agresszívabbá váltak a munkáltatók: többször megfenyegették a felügyelőket, illetve családjukat. A fenyegetések egy része hatóságokhoz érkezett feljelentés, de előfordult konkrét személyre irányuló életveszélyes fenyegetés is. Előfordul, hogy a felügyelő személyére vonatkozó, vagy politikai jellegű megjegyzéseket tesznek, vagy egy későbbi találkozásra utalva próbálják megfélemlíteni az ellenőrt. Többször előfordult az is, hogy a munkáltató az együttműködést megtagadta, még a munkaterületen lefényképezett munkavállalók azonosítására sem volt hajlandó.

A munkaügyi ellenőrzést nehezíti, hogy gyakran nemcsak a munkáltatók, hanem a munkavállalók is ellenségesek a felügyelőkkel szemben. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a feketén foglalkoztatott munkavállalók egy része nem kényszerhelyzetből dolgozik így, hanem a munkanélküli illetve szociális ellátás mellett végez munkát, így partnere abban a munkáltatónak, hogy ne derüljön fény a szabálytalan foglalkoztatásra.