Az USA magával ránthatja a brit gazdaságot

Vágólapra másolva!
A brit ingatlanárak a legnagyobb esést szenvedték el 2002 óta. Egy éve folyamatosan csökken az átlag kikiáltási ár, augusztusban 4,8 százalékkal 229 816 fontra (megközelítőleg 70 millió forint) esett vissza. Nő a munkanélküliség és romlik a hitelfinanszírozás, hasonlóan kezdődött korábban a tengerentúlon az USA-ban is.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb problémát a jelzáloghitelezés visszaesése okozza - mutattak rá a szakértők. Az ingatlanárak esése a legnagyobb mértékben Londont sújtotta, ahol 21 ezer fonttal csökkent az átlagár.

Londonban 5,3 százalékos volt a visszaesés augusztusban, éves szinten 3,8 százalékos. Mind a 32 londoni kerületben csökkenés következett be, a legnagyobb mértékben Wandsworth délnyugati részén, ahol 7,9 százalékos volt a zuhanás.

Az ingatlanügynökségeknél lévő eladatlan lakások állománya 7 hónapja folyamatosan nő, s a tranzakciók száma 1959 óta nem látott mélypontra csúszott vissza a Rightmove ingatlanpiaci elemző szerint - írja az ingatlanmagazin.com.

Mervyn King, a Bank of England elnöke a múlt héten már jelezte, hogy a brit ingatlanpiac jelentős kiigazítás előtt áll, mivel a bankok igencsak megnézik, hogy kinek adnak kölcsönt. A brit jelzálogkölcsön-jóváhagyások száma 19 éve nem volt ilyen alacsony az Angol Nemzeti Bank kimutatása szerint.

Stagnáló brit gazdaság

A csökkenő lakásárak tovább lassíthatják a gazdasági növekedést, így könnyen visszaesés alakulhat ki a brit gazdaságban, miközben a munkanélküliségi ráta júliusban 16 éves magasságba, 5,2 százalékra kúszott, valamint 15 500 új regisztrált munkanélküli nyújtott be segélykérelmet az államhoz - derül ki a Bloomberg hírügynökség hasábjairól.

A gazdasági növekedés valószínűleg 0,1 százalék lesz, kevesebb, mint amennyit korábban vártak. A második negyedévben brit szakemberek szerint az elkövetkező három negyedévben a szigetország GDP-je stagnálni fog, amely a későbbiekre nézve egy esetleges gazdasági visszaesésnek a kockázatát rejtheti magában.

A bankok azóta, hogy az amerikai hitelpiac összeomlott folyamatosan szenvednek a veszteségek miatt, melyek világszinten immáron 500 milliárd dollárra rúgnak .

A brit gazdaság 70 százalékát kitevő szolgáltatói szektor teljesítménye folyamatosan csökken. Ennek oka, az üzleti életben tapasztalható bizalomvesztés, fizetésképtelenség és az elmúlt hónapokban tapasztalt árfolyamveszteségek.

Évek óta egyre rosszabb a helyzet

A folyó fizetési mérleg hiánya 2005 óta megduplázódott, 2007-ben 60 milliárd angol fontot tett ki. Gazdasági visszaesésre, azaz recesszióra, az angol történelemben legutóbb 1992-ben került sor. A gazdasági növekedés akkor is először stagnált és csak utána indult el a lejtőn.

Az infláció lassan 4,5 százalék körül jár, ellentétben a várt 2 százalékkal. Az drasztikus növekedés kamatemelést indokolna, a szigoráról híres Brit Nemzeti Bank viszont egyenlőre nem tett lépéseket ezügyben. 2008 februárjában 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkentették az alapkamatot, majd április 10.-én újabb 25 ponttal, a jelenlegi 5 százalékra.

A folyamatosan romló gazdasági helyzetben a fogyasztói vásárlások visszaesése tapasztalható, amely tovább növeli az esélyét egy esetleges újabb recesszió, gazdasági válság kialakulásának Nagy Britanniában.