Nem kell mindig kivenni a laptopot a reptéren

Vágólapra másolva!
Az amerikai reptereken vasárnap óta nem kell mindegyik laptoptáskából elővenni a gépet a biztonsági ellenőrzéshez. A hatóságok ezzel gyorsítanák fel a sort.
Vágólapra másolva!

A noteszgéppel utazók életét némileg megkeseríti, hogy a repülőgépre való felszállás előtt a számítógépet külön kell az átvilágító berendezés szalagjára helyezni, sőt, néhol be is kapcsoltatják azt. Az amerikai légügyi biztonságért felelős hivatal, a TSA (Transportation Security Administration) most enyhítő rendelkezéseket léptetett életbe: augusztus 16-tól bizonyos típusú hordtáskákban benne maradhatnak a készülékek.

A TSA még korábban kiadott egy útmutatót a kiegészítők gyártóinak, és az ennek alapján készült táskákat három reptéren tesztelhették. Az enyhítés most vasárnap lépett életbe, és a különféle széthajtogatható táskák mellett a biztonsági leírásban benne van a talán legnépszerűbb, körbecipzárazható változat is.

Az átvilágítás során a biztonsági szakemberek azt vizsgálják, hogy a noteszgépet átalakították-e, illetve került-e bele robbanó- vagy más veszélyes anyag. A TSA leírásának megfelelő táskák átengedik a röntgensugarakat, és nem torzítják a képet, viszont így is előfordulhat, hogy szükség esetén a gépet elővetetik. Az európai repterekre egyelőre nem vonatkozik a könnyítés, így az csak az USA-n belül gyorsíthatja meg a beszállást.