Félnek a baromfiágazat csődjétől

Vágólapra másolva!
Konkrét kérésekkel állt elő a Magyar Baromfi Szövetkezetek Szövetségének (MBSZSZ) elnöksége Gráf József agrárminiszternek címzett nyílt levelében. Tette ezt annak érdekében, hogy a 80-100 ezer embert foglalkoztató ágazat elkerülhesse a tömeges csődöket - tájékoztat a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Szabályozni kell, hogy a termelő vagy a feldolgozó milyen mértékben köteles hozzájárulni a nagy kereskedelmi láncok marketing- vagy új üzletnyitási költségeihez - többi között ezt a kérést fogalmazta meg nyílt levelében a szövetség.

Ha konkrét elképzeléseiket nem valósítják meg, akkor tömegesen mehetnek tönkre gazdálkodók.

"Nem szabad megengedni, hogy a baromfiágazat a cukoriparhoz hasonlóan leépüljön, az az agráripari Magyarország újabb szégyene lenne" - mondta a Népszabadságnak Szép Imre, a szervezet elnöke. Szerinte az évente közel 100 milliárd forint exportot produkáló ágazat jó ideje vagyonának felélésére kényszerül, baját csak tetézi az erős forint.

A szövetség vezetése azt vallja, hogy a baromfivertikum egészében a mai nehéz piaci viszonyok között is keletkezik annyi profit, amennyi a működőképességét biztosítja, azonban ennek elosztása rendkívül aránytalan és igazságtalan. A jövedelem nagy része ugyanis a hipermarketeknél és az üzletláncoknál csapódik le, amely helyzeten képtelenek a termelők önerőből változtatni.

Az MBSZSZ ezért arra kéri az agrártárca vezetését, hogy vállaljon szerepet egy a magyarországi hipermarketek, valamint a baromfitermelők és -feldolgozók közötti együttműködési megállapodás létrejöttében.

Emellett fel kellene számolni az állati fehérjékkel kapcsolatos pazarló gyakorlatot, hiszen a baromfitenyésztés jövedelmezősége nagyban múlik a takarmányárakon - mondta az elnök. Az unió a BSE-hisztéria óta tiltja, hogy a vágóhídi baromfi-melléktermekből előállítható állati eredetű fehérjét és zsírt hasznosítani lehessen.

A szövetség felajánlotta az agrárvezetésnek az együttműködést a problémák megoldására, de hangsúlyozta, hogy érdemi intézkedések hiányában tagsága kész demonstrációkkal is hangot adni elégedetlenségének.

A Népszabadság megkeresésére az agrártárca sajtóirodája úgy reagált: nem a sajtóban kívánnak választ adni a szakmai szervezet javaslataira. Arra sincs felhatalmazásuk a levél feladójától, hogy levelükre a nyilvánosság előtt válaszolhassanak.