Mezőhegyes is várja az indiai gumigyárat

Vágólapra másolva!
Mezőhegyes szeretné, ha a városban valósulna meg az Apollo Tyres autógumigyára - közölte az MTI-vel a város polgármestere kedden.
Vágólapra másolva!

Csanádi István elmondta, hogy a helyi képviselő-testület levélben tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy Mezőhegyes csatlakozik azon települések köréhez, amelyek augusztus 18-án közös nyilatkozatot tettek a gumiabroncsgyár befogadására.

A miniszterelnökhöz eljuttatott levél szerint Mezőhegyesen a gyár létesítéséhez az infrastruktúra rendelkezésre áll, a zöldmezős beruházáshoz tudnak megfelelő nagyságú területet biztosítani.

A mezőhegyeseik érvelése szerint a város mindössze 12 kilométerre van a magyar-román határtól, és bár a településtől jelenleg 70 kilométerre van az autópálya, ha elkészül a pálya román határig húzódó szakasza, akkor ez a távolság 15 kilométerre csökken.

Csanádi István végezetül leszögezte, hogy a város és a kistérség halmozottan hátrányos helyzetű, a térségben magas a munkanélküliségi ráta, ezért a beruházás megvalósítása hozzájárulna a régió gazdasági és társadalmi felzárkóztatásához.

Az Apollo Tyres a múlt héten csütörtökön közölte, hogy visszavonja gyöngyösi - az első ütemben 200 millió, második ütemben további 100 millió euró értékű - zöldmezős beruházása tervét, és új helyszínt keres a gumigyárnak Magyarországon, vagy más európai országban.

Azóta folyamatosan jelentkeznek a beruházás iránt érdeklődő önkormányzatok, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium hétfő délutáni adatai szerint már 27 település polgármestere nyilvánította ki szándékát a beruházás befogadásával kapcsolatban. Az indiai vállalat közlése szerint a magyar települések mellett szlovákiai önkormányzatok is bejelentették érdeklődésüket a gyár iránt.