Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Tal-emlékverseny második fordulójában Lékó Péter sötéttel a 28. lépés után remizett Vlagyimir Kramnyikkal. A vezérindiai védelmű partiban az orosz exvilágbajnok a divatos gyalogáldozatos változatot játszotta meg, de más folytatást választott, mint a dortmundi szuperversenyen vívott összecsapásukban. Nagymesterünk nem vállalt kalandot, lépésismétlésre kényszerítette ellenfelét. A játéknap egyetlen győzelmét az amerikai Gata Kamsky érte el, a spanyol Alekszej Shirov másodszor kapott ki. Bonyolult csata után osztozott meg a ponton az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Alekszander Morozevics, gyorsan remizett az orosz Alekszejev és az ukrán Ruszlan Ponomarjov. A két legidősebb résztvevő, az izraeli Borisz Gelfand és az ukrán Vaszilij Ivancsuk kímélte egymást. Lékó harmadik partijában világos lesz Shirovval szemben.

Növelheti Lékó Péter önbizalmát, hogy sötéttel viszonylag könnyen remizett Vlagyimir Kramnyikkal. Kilencvenharmadszor mérték össze erejüket, és a klasszikus gondolkodási idejű partikban Kramnyik 6-4-re vezetett 29 döntetlen mellett. A dortmundi szuperversenyen nagymesterünk megszakított egy rossz szériát, az utóbbi időben sötéttel gondokkal küszködött az orosz exvilágbajnokkal szemben. A vezérindiai védelmű játszmában Kramnyik a 9. lépésben eltért dortmundi partijuktól, majd a 11. lépésben az elmélet által kissé lebecsült vari mellett döntött. A taktikai adok-kapok végén egyszerűsödött a pozíció, Péter a biztos remi mellett döntött, Kramnyik kénytelen volt lépést ismételni.

A megnyitásait sűrűn váltogató orosz Alekszander Morozevics a Grünfeld védelemre szavazott, az azeri Sahriyar Mamedgyarov nem játszott fővarit. Érdekes csata bontakozott ki, Mamedgyarov kereste a bonyodalmakat, Morozevics pontosan védekezett, igazságos pontosztozkodás született.

Elszenvedte második vereségét a tavalyi torna második helyezettje, a spanyol Alekszej Shirov. Az amerikai Gata Kamsky gyorsan javított az első fordulóbeli vesztése után. Shirov nem érzett veszélyt, pontatlan vezérlépése után Kamsky döntő fölénybe került.

Nem okozott izgalmat a két veterán nagymester, az izraeli Borisz Gelfand és az ukrán Vaszilij Ivancsuk partija, sűrűn cserélgették a tiszteket. Békés pontosztozkodással ért véget az orosz Jevgenyij Alekszejev és az ukrán Ruszlan Ponomarjov játszmája.

A 2. forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2741) - Gata Kamsky (amerikai, 2723) 0 - 1 (Szláv védelem, 45)
Borisz Gelfand (izraeli, 2720) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) döntetlen (Angol megnyitás, 36)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2709) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2718) döntetlen (Vezércsel, 20)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2742) - Alekszander Morozevics (orosz, 2788) döntetlen (Grünfeld védelem, 31)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) - Lékó Péter (magyar, 2741) döntetlen (Vezérindiai védelem, 28)

A verseny állása:
1-3. Vaszilij Ivancsuk, Alekszander Morozevics és Vlagyimir Kramnyik 1,5 pont
4-8. Lékó Péter, Borisz Gelfand, Sahriyar Mamedgyarov, Ruszlan Ponomarjov és Gata Kamsky 1
9. Jevgenyij Alekszejev 0,5
10. Alekszej Shirov 0

A 3. forduló párosítása:
Lékó - Shirov
Morozevics - Kramnyik
Ponomarjov - Mamedgyarov
Ivancsuk - Alekszejev
Kamsky - Gelfand