Lakást is kapnak az aranyérmes ukrán katonák

Vágólapra másolva!
A vártnál sokkal jobban szerepelnek a szerdáig 18 érmet begyűjtő ukrán sportolók a pekingi olimpián - az aranyéremmel hazatérő katona olimpikonok az állami prémiumon kívül lakást is kapnak a védelmi minisztériumtól.
Vágólapra másolva!

Az ukrán sportfunkcionáriusok az ötkarikás játékok kezdete előtt bejelentették, hogy a korábbiaknál jóval gyengébb teljesítményre számítanak, és 13-15-ben jelölve meg az általuk várt érmek számát. Ehhez képest a játékok befejezése előtt négy nappal már öt arannyal, öt ezüsttel és nyolc bronzzal büszkélkedhetnek az ukránok - írta a kijevi Gyelo című gazdasági napilap internetes kiadása.

Az újság szerint az ukrán versenyzők még korántsem merítették ki a lehetőségeiket, így az általuk begyűjtött érmek száma húsz vagy akár még több is lehet. Minden esély megvan arra - így a cikk -, hogy az ukrán csapat eléri a bűvös 23-as számot, vagyis Pekingből is ugyanannyi éremmel tér haza, mint 1996-ban Atlantából, 2000-ben Sydneyből és 2004-ben Athénből.

Különösen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak Pekingben a katona sportolók, akik eddig három arannyal gazdagították az ukránok éremgyűjteményét. Ennek nyomán Jurij Jehanurov ukrán védelmi miniszter bejelentette, hogy az olimpiai aranyérmet kivívott katona versenyzők mindegyikét lakással is megjutalmazzák. A tárcavezető szerint a katona sportolók annak ellenére méltó módon képviselték az ukrán államot a nemzetközi megméretésen, hogy nehéz körülmények között edzenek. Előkészületben van a döntés az ezüst- és bronzérmes katona olimpikonok megjutalmazásáról is - tette hozzá Jehanurov.

A pekingi olimpián Ukrajnát 28 sportágban 254 versenyző képviseli, közülük 50 sportoló a fegyveres erők tagja.