Tartja a német kormány a GDP célját

Vágólapra másolva!
Teljesíthető a német kormány célja a bruttó hazai termék idei 1,7 százalékos növeléséről a gazdaságban tapasztalható kedvezőtlen jelenségek ellenére is - állítja a berlini pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A minisztérium csütörtökön közzétett augusztusi havi jelentése szerint a kormány tavaszi előrejelzésében szereplő 2008 évi 1,7 százalékos GDP növekedési cél "tartható az alsó határán", a GDP második negyedévi visszaesése ellenére is. Európa legnagyobb gazdaságában a GDP 0,5 százalékkal csökkent a második negyedévben.

A minisztérium ugyanakkor jelezte, hogy a kivitel valószínűleg tovább gyengül majd a következő hónapokban a külföldi kereslet mérséklődése következtében. Az áremelkedések aggodalommal töltik el a fogyasztókat, ami rontja a kiskereskedelmi forgalmi kilátásokat.

Az ipari megrendelések csökkenési trendje, csakúgy mint a gazdaságba vetett bizalom romlása ( az Ifo várakozási indexének csökkenése) arra utal, hogy a gazdaság veszíteni fog erejéből - olvasható a jelentésben.

A német ipari megrendelések júniusban az egymást követő hetedik hónapja mérséklődtek, a vállalatok üzleti hangulata pedig júliusban a legnagyobb mértékben romlott a 2001 szeptemberi amerikai terrorista merénylet óta.