Vágólapra másolva!
A Moszkvában zajló Tal-emlékverseny ötödik fordulójában Lékó Péter sötéttel a spanyol megnyitás Marshall-támadásában vereséget szenvedett Ruszlan Ponomarjovtól. Nagymesterünk ukrán ellenfele láthatóan kottából játszott, Péter időzavarban a bonyolult végjátékban vesztőt húzott. Pontosztozkodással zárult a játéknap rangadója, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik partija. Eltévedt a szicíliai védelem kalandos útvesztőiben az amerikai Gata Kamsky, négy remi után megszerezte első győzelmét az azeri Sahriyar Mamedgyarov. Megőrizte félpontos előnyét az éllovas orosz Alekszander Morozevics, a spanyol Alekszej Morozeviccsel osztozott meg  a ponton. Ötödik döntetlenét könyvelhette el az izraeli Borisz Gelfand. A szabadnap után a hatodik fordulóban Lékó világossal Ivancsukkal csatázik majd.

A 2004-es brissagói világbajnoki döntő 8. partijában Vlagyimir Kramnyik ellen Lékó Péter sötéttel sikerrel játszotta meg a spanyol megnyitásban a Marshall-támadást. A bravúros győzelem, majd kilenc játszmában elért sorozatos remi után elszenvedte első vereségét. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov láthatóan jól felkészült a varira, a divatos 12.d3 helyett visszatért a régi főváltozatra, ahol nagymesterünk 17...Vh5-öt játszott. Világossal is előfordult ez a lépés Péter praxisában, sötéttel játszhatónak ítélte a folytatást. Világos futópárja okozott némi kellemetlenséget, más változat is számításba jött. Időzavarban Péter vesztőt húzott, Ponomarjov négy remi után megszerezte első győzelmét.

Nagy csatát vártunk, csalódottan vettük tudomásul, hogy az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik sötéttel csak a fél pont megszerzésére törekedett az ukrán Vaszilij Ivancsuk ellen. Alekszej Shirov hű maradt a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatához. Az éllovas orosz Alekszander Morozevics nem feszítette túl a húrt.

Elszenvedte második vereségét az amerikai Gata Kamsky. A szicíliai védelem schweningeni-változatában túlértékelte esélyeit. Minőséget nyert, de a partit elvesztette az azeri Sahriyar Mamedgyarovval szemben, aki első győzelmének örülhetett. A remikirály az izraeli Borisz Gelfand, ötödik játszmája is pontosztozkodással zárult. Az eddig lejátszott 25 partiból 8 végződött döntéssel, a világossal játszók hatszor voltak eredményesek.

Az 5. forduló eredményei:
Alekszander Morozevics (orosz, 2788) - Alekszej Shirov (spanyol, 2741) döntetlen (Szicíliai védelem, 44)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2718) - Lékó Péter (magyar, 2741) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 41)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) döntetlen (Orosz huszárjáték, 28)
Gata Kamsky (amerikai, 2723) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2742) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 40)
Borisz Gelfand (izraeli, 2720) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2709) döntetlen (Katalán megnyitás, 52)

A verseny állása:
1.Alekszander Morozevics 3,5 pont
2-4.Sahriyar Mamedgyarov, Ruszlan Ponomarjov és Vaszilij Ivancsuk 3
5-7.Lékó Péter, Borisz Gelfand és Vlagyimir Kramnyik 2,5
8-9 Jevgenyij Alekszejev és Gata Kamsky 2
10. Alekszej Shirov 1

A vasárnapi 6. forduló párosítása:
Shirov - Alekszejev
Mamedgyarov - Gelfand
Kramnyik - Kamsky
Lékó - Ivancsuk
Morozevics - Ponomarjov