Grúzia miatt befellegzett a Nabuccónak

Vágólapra másolva!
Európának új stratégiát kell kidolgoznia az energiaellátás függőségének csökkentésére - írja a Reuters alapján a Világgazdaság. A Nabucco vezeték megépítését ugyanis gyakorlatilag elsöpörte a grúz-orosz háború.
Vágólapra másolva!

Az oroszok - bár éppen kivonulóban vannak Grúziából - több olyan területet is ellenőrzésük alá vontak az elmúlt hetekben, ahol stratégiai fontosságú gáz- és olajvezetékek haldnak át. Ezek közül a Baku-Tbiliszi-Ceyhan olajvezetéket felrobbantották, a Baku-Tbiliszi-Erzurum gázvezetéket és a Baku-Szupsza olajvezetéket leállították.

Egy rendkívül fontos vasúti hidat is felrobbantottak Grúziában, amely a Baku (Azerbajdzsán) és Ceyhan, illetve Erzurum (Törökország) között félúton fekszik. Vagyis a Nabucco-projekt, amely független azeri gázra alapozódott eddig, most igen bizonytalanná vált, hiszen Azerbajdzsán jelenleg csak Oroszországon át tudná eljuttatni Európa felé a kitermelt földgázt.

Márpedig Oroszország nem érdekelt abban, hogy a tőle független grúz gáz- és olajvezetékek újra működésbe lépjenek. Különösen azért nem, mert maga is új projekteket valósít meg: az Északi és a Déli Áramlatot, amelyek Észak- és Dél-Európába (köztük Magyarországra) szállítanának gázt. Jelenleg Európa gázellátásának 40 százalékát adja Oroszország, amelyet a Reuters "egyországos gáz-OPEC-nek" nevezett, vagyis önmagában gyakorlatilag akkora piaci súlya van, hogy a gázárakat döntően befolyásolni tudja.

A Világgazdaság ehhez hozzáteszi: a magyar gázellátás nyolcvan százaléka külföldi forrásból származik, ennek 80 százaléka pedig közvetlenül orosz, vagyis Moszkva részesedése 64 százalék a magyar importból. És ez csak a közvetlen arány, hiszen a Gazprom vezetékein érkezik Európába nem Oroszországban, hanem Közép-Ázsiában, ottani volt szovjet utódállamokban kitermelt energiahordozó is.