Vágólapra másolva!
A Moszkvában zajló Tal-emlékverseny utolsó fordulója előtt az ukrán Vaszilij Ivancsuk egypontos előnnyel vezet. A nyolcadik játéknapon honfitársával, Ruszlan Ponomarjovval szemben nehéz csatában kiharcolta a döntetlent. Lékó Péter világossal 24 lépésben remizett az izraeli Borisz Gelfanddal. Második vereségét szenvedte el az orosz Alekszander Morozevics, hárman is beérték őt a második helyen. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik hat forduló keservei után megszerezte második győzelmét. Zsinórban harmadszor kapott ki az azeri Sahriyar Mamedgyarov, a spanyol Alekszej Shirov először győzött.

Rendkívül izgalmas a 20-as kategóriájú szuperverseny hajrája, az ukrán Vaszilij Ivancsuknak már csak fél pontra van szüksége, hogy szófiai sikere után újabb remek tornagyőzelmet ünnepelhessen.

Megszenvedett honfitársával, Ruszlan Ponomarjovval szemben, de nehéz küzdelemben végül kiharcolta az oly értékes döntetlent. Örömét fokozta, hogy hat fordulón keresztül fantasztikus formában sakkozó orosz Alekszander Morozevics elszenvedte második vereségét. Moro minden idegszálával győzelemre tört, de túlerőltette a partit, az amerikai Gata Kamsky ellentámadása átütött.

Megszerezte második győzelmét a címvédő Vlagyimir Kramnyik. Az orosz exvilágbajnok stílusára oly jellemző küzdelemben kényszerítette feladásra honfitársát, Jevgenyij Alekszejevet. Oly sok rossz parti után megvillant a spanyol Alekszej Shirov. Minőségáldozattal szétbombázta az azeri Sahriyar Mamedgyarov királyállását, aki könnyen adta meg magát. Érdekes gondolatot valósított meg Lékó Péter az izraeli Borisz Gelfand orosz huszárjátéka ellen. Gyalogot nyert, de egy-két erőtlen lépéssel eltékozolta előnyét.

A 8. forduló párosítása:
Alekszej Shirov (spanyol, 2741) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2742) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 33)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2709) 1 - 0 (Angol megnyitás, 41)
Lékó Péter (magyar, 2741)- Borisz Gelfand (izraeli, 2720) döntetlen (Orosz huszárjáték, 24)
Alekszander Morozevics (orosz, 2788) - Gata Kamsky (amerikai, 2723) 0 - 1 (Caro-Kann védelem, 69)
Buszlan Ponomarjov (ukrán, 2718) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) döntetlen (Spanyol megnyitás, 89)

A verseny állása:
1.Vaszilij Ivancsuk 5,5 pont
2-5. Alekszander Morozevics, Borisz Gelfand, Vlagyimir Kramnyik és Ruszlan Ponomarjov 4,5
6. Lékó Péter 4
7-8. Jevgenyij Alekszejev és Gata Kamsky 3,5
9. Sahriyar Mamedgyarov 3
10. Alekszej Shirov 2,5

Az utolsó forduló párosítása:
Ivancsuk - Shirov
Kamsky - Ponomarjov
Gelfand - Morozevics
Alekszejev - Lékó
Mamedgyarov - Kramnyik