Mobilra is jön a Photoshop

Vágólapra másolva!
Októberben érkezik az Adobe otthoni felhasználóknak szánt kép-, és videoszerkesztőinek új verziója, emellett mobiltelefonon futtatható Photoshoppal is előrukkol a cég, bár ez elég korlátozott funkciókat kínál, és kevés fajta készülékkel kompatibilis.
Vágólapra másolva!

Az Adobe a héten mutatta be Windows Mobile-t futtató mobiltelefonjaira szánt alkalmazásának béta verzióját, amelyet szeptembertől lehet majd használni, egyelőre csak a Motorola Q9-es, Samsung Blackjack és bizonyos Palm okostelefonokon, később egyéb típusokon is. A telefonos szoftver az Adobe korábban beindított webes fotószerkesztő szolgáltatását, a Photoshop Express-t használja, amely a jövőben a Photoshop.com néven lesz elérhető - ingyen kínálva 5 gigabájtnyi tárhelyet a felhasználóknak. A PC World beszámolója szerint a mobilos Photoshop közvetlenül nem kínál majd képszerkesztő funkciókat, csupán a fotók feltöltését és rendszerezését teszi majd lehetővé, így inkább tekinthető feltöltőkliensnek, mint mobil verziónak.

Ugyancsak szeptemberben kerülnek a boltokba az Adobe két otthoni felhasználók igényeit kiszolgáló, a profiknak szánt kiadásnál olcsóbb, tíz-húszezer forintos szegmensben kapható képszerkesztő és videovágó szoftverei, a Photoshop Elements 7 és a Premiere Elements 7. A fotószerkesztő új verziója alapból képes lesz szinkronizálni a Photoshop.com-os tárhelyen lévő képeket a merevlemezen lévőkkel, automatikusan elvégezve a feltöltögetés procedúráját. A 7-es Photoshop elementset egy Scene Cleaner nevű ecsettel is felvértezik, amely a fotókról nem kívánatos kisebb objektumokat - például egy távolban felbukkanó embert, autót - egyszerűen el lehessen tüntetni a képről. A Smart Brush, vagyis Okos ecset nevű újítással egyszerűen lehet a kép részein speciális effektusokat elvégezni, míg az olyan gyakran használatos funkciók, mint az égbolt kékebbre állítása, vagy a fog digitális kifehérítése, külön gyorsmenüből érhetők el.

A videóvágó alkalmazás új verziójában az általunk már korábban bemutatott AVCHD formátum támogatása a legfontosabb: ez a technológia relatíve kis fájlméret mellett is nagyon jó minőség elérését teszi lehetővé, ami különösen fontos a HD-felbontásban dolgozó hobbivideósok számára. Az új Premiere Elements ezen kívül lehetővé teszi a felvételek címkézését, illetve különböző paraméterek - például minőség, helyszín, szereplők - alapján történő osztályozását is. Az új változatba InstantMovies néven egy automata videoklip-generátort is beépítenek, amely előzetesen kiválasztott sablon - például születésnap, esküvő, babaszületés, stb. - magától elkészít egy egyszerűbb rövidfilmet zenével, effektusokkal, minimális beavatkozást igényelve. Az új változatban a green screenes, vagyis vetített hátteres felvételek készítése is egyszerűbb lesz, emellett lehetséges lesz Blu-ray-re, mobiltelefonra, vagy YouTube-ra optimalizált változatokban lementeni a kész művet.