Szerb miniszter udvarol a külföldi tőkének

Vágólapra másolva!
Ne családjuknak küldjék haza, hanem szerb vállalatokba fektessék be pénzüket a külföldön élő szerbek, erre szólította fel nemzettársait kedden Srdjan Sreckovic, a külföldön élők dolgaiért felelős szerb miniszter.
Vágólapra másolva!

"Már készül azoknak a vállalatoknak a listája, amelyekbe nagy biztonsággal be lehet fektetni. Minisztériumunknak éppen az a feladata, hogy amennyire lehetséges, helyreállítsa a külföldön élők bizalmát országunk iránt. Segítenie kell őket, és lehetővé tenni, hogy megtakarított pénzüket mindannyiunk javára Szerbiában fektessék be" - mondta a belgrádi sajtó híradása szerint Sreckovic a Vesti című, szerb nyelvű frankfurti újságnak.

Pontos számbavétel híján nem tudni, hány szerb dolgozik jelenleg külföldön, elsősorban Nyugat-Európában; számukról a magyar-szerb határon a nyári szabadságolások elején és végén kialakuló, 5-6 órás várakozást előidéző gépkocsioszlopok tanúskodnak. Becslések szerint sok százezren vannak, s nyári hazatértük, otthoni pénzköltésük általában 10-15 százalékkal értékeli le az eurót a dinárral szemben.

Srdjan Sreckovic szerint a külföldön élőktől évente mintegy 3 milliárd euró (a Világbank számítása szerint a bruttó hazai termék 17,2 százaléka) érkezik Szerbiába.

Ezt az összeget zömében személyes szükségletek kielégítésére használják, nem befektetésre. - Az állampolgárok élete valamelyest javul ugyan ettől, de jobb lenne, ha a pénzt valahol befektetnék - jelentette ki Sreckovic.

A miniszter még hozzátette: készül a privatizálásra kiszemelt szerb vállalatok listája, és ha megszületik - ez szerinte körülbelül egy éven belül megtörténik -, elküldik a külföldön élő szerbeknek.