Új helyszínt keres az indiai gumigyár

Vágólapra másolva!
Az indiai gumiabroncsgyártó vállalkozás, az Apollo Tyres megkapta az ITD Hungary Zrt.-től az első információkat, amelyek alapján megkezdheti a helyszínkeresést Európai gyártási és fejlett technológiai központja számára - tudta meg a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A cég a következő hetekben folyamatosan kapcsolatban áll majd a magyar befektetésösztönzési ügynökséggel, hogy minden, a döntéshez szükséges információt megkapjon.

Az eljárás - amely a napokban kezdődik különböző magyarországi és szlovákiai települések, ipari parkok és ajánlatok kiértékelésével - előreláthatólag több hónapot vesz igénybe. Az Apollo Tyres szakemberei a döntési folyamat során megtekintik a helyszíneket, elvégeztetik az ingatlanok átvilágítását, valamint engedélyeztetési tárgyalásokat folytatnak a kormányokkal.

Minderre azt követően kerül sor, hogy a korábban kiszemelt gyöngyösi helyszíntől elállt az indiai vállalkozás. A céget minden bizonnyal sürgeti az idő, hiszen Neeraj Kanvar alelnök és társ-ügyvezetőigazgató néhány hónapja Gyöngyösön még azt mondta, hogy mielőbb szeretnék megkezdeni beruházásukat. A társaság korábbi tervei szerint az új üzem 2010 közepétől már működne, és évi hétmillió autógumit állítana elő.

A céget Gyöngyösről egyebek között környezetvédelmi aggályok miatt "utálták ki", holott Kanvar ígérete szerint a legmodernebb technológiát hozták volna Magyarországra. A gyár környezetterhelése megfelelne az uniós normáknak, aminek az esélyét növeli, hogy a vállalat pénzügyi partnere, az IFC komoly környezetvédelmi elvárásokat fogalmazott meg a források biztosításakor.

Júniusban arról számolt be a cégvezetés, hogy a 200 millió euró költségű beruházás megkezdéséhez a környezetvédelmi hatóság beleegyezésén kívül már minden engedéllyel rendelkezik. Az indiaiak Gyöngyös előtt hat-hét településen nézelődtek Magyarországon.