Új szénerőmű épülhet Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az amerikai AES Corporation új erőmű építését tervezi Magyarországon. A multinacionális energiaipari nagyvállalat állítólag már megkezdte a partnerek kiválasztását az erőmű építéséhez.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Magyarországon létesítendő erőművet szénnel fűtenék - derül ki a Fox Business híréből. A híroldal értesülését cég magyarországi illetékesei nem kívánták sem megerősíteni, sem cáfolni a hírt.

Az AES 1996 óta van jelen a magyar piacon, három erőművel rendelkezik itt a honlapja szerint, amelyek kapacitása 1112 megawatt. Munkatársainak száma több mint ötszáz Magyarországon.

A cég volt az első magánbefektető a magyar áramtermelésben, amikor a három erőművet megszerezte 1996-ban. Az AES 110 millió dollárt fektetett a létesítményekbe, amelyeket 2004-ben egyébként be kellett volna zárni. Két erőművet biofűtőanyagok elégetésére is alkalmassá tettek.

Az amerikai válallat három magyar erőműve közül a legkisebb az AES Borsod, amely 96 megawattos biomassza és szénerőmű. A középső az AES Tiszapalkonya, 116 MW-tal többféle fűtőanyaggal is működik, de elsősorban azért a szénre alapozza a termelést. Az AES Tisza II erőmű Magyarország harmadik legnagyobb áramtermelő létesítménye, amely az ország teljes áramtermelésének 7 százalékát adja.

A virginiai székhelyű AES öt kontinens 29 országában van jelen, 123 erőművével. Körülbelül 43 ezer megawatt áramtermelő kapacitással működnek ezek a létesítmények. A társaság 13 áramszolgáltató részleget is működtet. A cég összes árbevétele 13,6 milliárd dollár. A cég alkalmazottainak száma 28 ezer. Az AES Európában, a FÁK-országokban és Afrikában is aktív, e térségeket egyetlen régióként tartja számon, és ezen a regionális aloldalukon a magyar parlamentet tüntetik fel illusztrációként.