Drágulhat novembertől a távfűtés

Vágólapra másolva!
A földgáz árának emelése miatt Budapesten 3-4 százalékkal drágulhat a távfűtés novembertől, ami már most is drágább a magyar fővárosban, mint Bécsben - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A lap szerint Budapesten évente 260 ezer forintba kerül a távfűtés átlagosan, míg Bécsben ennél 15 százalékkal olcsóbb. Bécsben 1 900, Budapesten 3 443 forintba kerül a fogyasztónak 1 gigajoule távfűtési energia. Ennek okai között szerepel az, hogy az osztrák fővárosban részben a hulladék és szemétégetés energiáját használják, de a magyar lakótelepi házak hiányos szigetelése, a fűtési rendszerek kórszerűtlensége is.

Augusztusban 5,5 százalékkal, az idén már harmadik alkalommal emelték a távfűtés hődíját Budapesten. A fővárosi önkormányzat múlt évi rendeletének megfelelően ez évtől a 240 ezer budapesti távfűtéses otthonban a távhőárak automatikusan, külön önkormányzati döntés nélkül követik a negyedéves gázárváltozásokat. A januári gázáremelés miatt februártól maximum 5,1 százalékkal, az április gázáremelés után májustól 6,1 százalékkal nőtt a távfűtés hődíja.

Balog Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője a legutóbbi emeléskor elmondta: ha az idén lesz újabb gázáremelés, akkor egy hónappal később a távfűtés hődíja is drágulni fog. Tavaly több mint 50 százalékkal lett drágább a távfűtés, elsődlegesen a kompenzáció megszűnése miatt.

A szóvivő tájékoztatása szerint az augusztusi távhődíj-emeléssel 800 forinttal nőhet egy 53 négyzetméteres átlaglakás fűtésének hődíja. Az idei két korábbi emeléssel együtt ez az összeg 2.000 forint körüli.
Balog Róbert kitért arra is, hogy a fővárosi önkormányzat tavaly befagyasztotta erre az évre a távfűtés 35 százalékos alapdíját. Éves szinten az alapdíj egy átlaglakásnál 83 ezer forint.