Gustav emeli az olajárat

Vágólapra másolva!
Pénteken jelentően emelkedtek a nyersolajárak a korai kereskedésben, a WTI típusú nyersolaj a hordónkénti 117, a Brent a 116 dollár közelébe kúszott annak hatására, hogy fokozódnak az aggodalmak a Gustav hurrikán miatt. Egyes elemzők szerint  a Gustav komolyabb károkat okozhat a Mexikói-öböl mentén, mint 2005-ben a Katrina és a Rita okozott.
Vágólapra másolva!

Tegnap még több mint 2 dollárral estek az árak a Nemzetközi Energiaügynökség és az amerikai kormány ígéretére, hogy megnyitják a stratégiai olajkészleteket, ha a vihar eléri a Mexikói-öböl partjait. Az olajtársaságok megkezdték a kitermelés leállítását és a személyzet evakuálását a partmenti olajlétesítményekről. A Shell bejelentette, hogy a következő két napon telje, napi 370 ezer hordónyi termelésével leáll.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, októberi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 116,88 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 1,29 dollárral drágább a csütörtöki New York-i zárónál. Csütörtökön ez a kontraktus 2,56 dolláral csökkent erőteljes napi ( 114,08- 120,50 közötti) ingadozással.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, októberi határidőre péntek reggel 115,56 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 1,39 dollárral drágább a csütörtöki zárónál. Csütörtökön a Brent októberi lejárata 2,05 dollár csökkenéssel 114,17 dolláron fejezte be a napot.