A Mol miatt késik a magyar-horvát kormányülés?

Vágólapra másolva!
Néhány héttel későbbre halasztják az eredetileg szeptember 4-re, Pécsre tervezett horvát-magyar együttes kormányülést a horvát fél kérésére.
Vágólapra másolva!

Az immáron harmadik közös megbeszélés időpontját júniusban jelentették be. A pécsi önkormányzat pénteken a Miniszterelnöki Hivataltól kapott indoklás nélküli értesítést arról, hogy a jövő hétre tervezett ülés elmarad, azt egy későbbi időpontban tartják meg.

Zlatko Mehun, a horvát kormány szóvivője pénteken kijelentette: nincs szó arról, hogy az együttes kormányülés elmaradna, de "a napirend és a pontos időpont még nincs meghatározva". A zágrábi kormányzati tájékoztatási iroda azt közölte ezután, hogy a témák és az időpont egyeztetése még zajlik.

Magyar kormányzati források szerint a szeptember 4-re tervezett együttes ülés elhalasztását a horvát fél kezdeményezte azért, hogy "néhány fontos döntés" megszülethessen addig.

A Molról van szó?

Az MTI úgy tudja, hogy a várt döntés a Mol és az INA olajtársaságok tervezett részvénycseréjéről, valamint a Mol által adott vételi ajánlatról szól. A magyar olajipari cég augusztus 12-én adta be a horvát tőkepiaci felügyeletnek (HANFA) vételi ajánlatát a közkézen lévő 31 százaléknyi INA részvényre. A HANFA augusztus 20-án újabb kiegészítéseket kért a Moltól, amelyet a társaságnak 14 napon belül kell eljuttatnia Zágrábba.

A HANFA csütörtökön nem hivatalosan arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kért dokumentumok még nem érkeztek meg, de ha kézhez kapják őket, még napokra van szükség az értékelésükhöz. Miután a beadási határidő szeptember 3-a, így a horvát tőkepiaci felügyelet szeptember 4-ig bizonyosan nem tudna érdemben választ adni a vételi ajánlatra.

Ellenzéki bírálatok

Mindemellett a horvát kormánynak arról is döntenie kell még, hogy az állami kézben lévő részvényeiből miként értékesíti az Európai Unió elvárásaink megfelelő, maximálisan 25 százalékos tulajdoni rész feletti hányadot. Ivo Sanader kormányfő kedden kijelentette, hogy a privatizáció legvalószínűbb módja az INA és a Mol közötti részvénycsere, amely az ellenzéke szerint gyakorlatilag ajándék lenne a magyarok számára, mert a horvát kormány a világpiaci mozgások miatt az üzemanyagárakat érdemben nem tudná befolyásolni.

Ez a lehetőség szóba került Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere július 10-i dubrovniki kétoldalú megbeszélésén. Akkor újságírókkal közölték: hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaság közötti részvénycseréről.

Akkori horvát lapértesülések szerint a megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány a kezében lévő közel 45 százaléknyi tulajdoni hányadból 14 százaléknyi INA részvényt átadna a Molnak, a magyar társaság részvényeiért cserébe.