Vágólapra másolva!
A hétvégén elkezdődött a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai vására Berlinben, amelynek kapcsán szinte az összes gyártó bemutatta új őszi termékpalettáját. Az érdekességeket kicsemegéztük, hogy Ön is láthassa a legfrissebb trendeket.
Vágólapra másolva!

A Canon újdonságai profiknak és kezdőknek

A japán vállalat nem kevesebb, mint öt új modellel rukkolt elő augusztus utolsó hetében, ezek közül az egyik legnagyobb durranás a Canon EOS 50D, amely a középkategória trónját igyekszik elhódítani. A cserélhető optikás fényképező tizenöt megapixeles CMOS szenzort kapott, ezáltal tudomásunk szerint a legnagyobb felbontású kamera ebben a szegmensben.

Az új DIGIC 4 képfeldolgozó processzornak köszönhetően másodpercenként 6,3 képet rögzít másodpercenként a készülék, illetve automatikusan korrigálja az objektívek vignettálását (sötétedés a képszéleken), és kivilágosítja az árnyékos, sötét képrészleteket.

A Canon 50D hátoldalán egy 3 col képátlójú LCD kijelző kapott helyet, amely az elődökkel ellentétben 920 ezer pixeles felbontású, ráadásul többrétegű védelemmel látták el, hogy ellenálljon a pornak és a karcolásoknak, illetve kevésbé tükröződjön.

Forrás: [origo]

Szintén érdekesség, hogy az új masina három különféle méretben képes RAW (digitális negatív) fájlokat rögzíteni: a teljes felbontás mellett 7, illetve 4 millió pixeles fotók egyaránt készíthetők, ami akkor lehet hasznos, ha nincs szükség maximális felbontásra, vagy kevés a tárhely, de a fotós szeretné kihasználni a RAW formátum okozta előnyöket. A Canon EOS 50D gépváz ajánlott fogyasztói ára a tengerentúlon 1399 dollár, vagyis 230 ezer forint.

A Canon másik említésre méltó új készüléke a PowerShot E1. Az alapvetően fiataloknak szánt kompakt fényképezőbe tíz megapixeles érzékelő került, optikája pedig kisfilmes értékeken számítva 35 - 140 milliméteres átfogásra képes, ráadásul stabilizátorral is ellátták.

Forrás: [origo]

A kis gép hátoldalán egy 2,5 colos kijelző található, de tetszés szerint egy átnézeti keresőben is megkomponálhatók a felvételek, és ez manapság már kuriózumnak számít. A két darab ceruzaelemmel is működtethető fotógép 640 x 480 pixel felbontású mozgóképeket rögzít, és arcfelismerő rendszert egyaránt kapott. A fehér, kék, illetve rózsaszín árnyalatokban érkező Canon kiskereskedelmi ára 199 dollár, azaz 33 ezer forint lesz.

Nikon D90: videófelvétel DSLR gépeken

A Nikon már augusztus elején leleplezte új kompakt gépeit, azonban a hónap végére tartogatta új digitális tükörreflexes fényképezőjének bemutatását. Mivel a Nikon D90 sok paraméterében megegyezik a jóval drágább D300-as modellel, sok fotós érdeklődését felkeltheti.

A fotómasina alapját egy tizenkét megapixeles CMOS szenzor adja, a hátfali kijelző pedig a lassan alapkövetelménynek számító 3 col képátlójú, 920 ezer pixeles LCD, amely először a Nikon D3 és D300 típusokon mutatkozott be. A digitális torzításkorrekcióval, képkiegyenesítővel, illetve az árnyékokat kivilágosító D-Lighting funkcióval felvértezett készülékeket opcionálisan GPS-vevővel is lehet majd rendelni.

Forrás: [origo]

A Nikon D90 valódi újítása viszont a mozgóképrögzítés. Ezt a tükörreflexes típusokon korábban elképzelhetetlennek tartották, de jól jelzi az iparág fejlődését. A japán készülék 1280 x 720 pixeles, vagyis úgynevezett 720p szabványú HD-filmeket képes rögzíteni 24 képkocka/másodperc sebességgel, hangfelvétellel. A funkció egyetlen szépséghibája, hogy a videók maximális hossza öt perc, ráadásul manuális kell élességet állítani felvétel közben.

A Nikon D90 gépváz ára 999 dollár, azaz 163 ezer forint lesz az Egyesült Államokban, míg az új 18 - 105 milliméteres, stabilizátoros objektívvel együtt 1299 dollárt, vagyis 212 ezer forintot kell majd fizetni érte a kereskedésekben.

Újabb kártyapakli méretű Sony

Vékony, elcsúsztatható előlapú készülékből már több tucatnyit dobott piacra a japán vállalat, így a mostani típus nem mondható kifejezetten trendbontónak, különlegességét inkább a hatalmas, 3,5 colos hátfali kijelző, illetve a 720p felbontású HD-filmezés adja.

Forrás: [origo]

A tíz megapixeles Sony Cyber-shot T500 optikai stabilizátoros lencséje kisfilmes értékeken számítva 33 - 165 milliméteres átfogásra képes. A fekete fémvázba burkolt fényképezőgép 1280 x 720 pixeles felbontású mozgóképet tud rögzíteni, de a videók hossza legfeljebb tíz perc lehet, tehát a videókamerát ez a modell sem váltja még le. A mindössze négy megabájt beépített memóriával érkező divatos kütyü ára 399 dollár, azaz 65 ezer forint lesz.

Extrém Olympus fényképezők

Végül, de nem utolsósorban az Olympus is előrukkolt két különleges készülékkel. Az Olympus SP-565 UZ hússzoros zoomjával hívja fel magára a figyelmet: kisfilmes értékeken számolva 26 - 520 milliméteres átfogásra képes. A tíz megapixeles távcső automatikusan kivilágosítja az árnyékokat, támogatja a vezeték nélküli vakuzást, és akár négy darab ceruzaelemmel is működőképes. októberben jelenik meg a kereskedésekben 399 dolláros, azaz 65 ezer forintos fogyasztói áron.

Forrás: [origo]

Az Olympus Stylus 1050SW ezzel szemben kivitelével lóg ki a szokványos fotógépek sorából: a szintén tíz megapixeles modell három méterig vízálló, kibírja az eséseket másfél méterről, és mínusz tíz fokban is lehet képeket készíteni vele. Egyedülálló érintéstechnológiájának köszönhetően kesztyűben könnyen használható: a gép oldalát megérintve különféle funkciókat állíthat be a fotós. Az ezüst, fekete, kék, illetve aranysárga színben készülő masina ára 299 dollár, azaz 49 ezer forint lesz a boltokban.

Forrás: [origo]