Visszatérítik a Windows árát - ha nem használják

Vágólapra másolva!
Kevesek által ismert - és még kevesebbek által kihasználható - a Windows programok felhasználói szerződésének azon pontja, mely szerint visszaadják a szoftver árát, ha a felhasználó mégsem használja azt.
Vágólapra másolva!

A Linux-felhasználók régóta és sokat morgolódtak amiatt, hogy miért kell fizetni az olyan Windows licencért, amit sohasem fognak felhasználni - vagyis ha olyan új gépet vásárolnak, melyre már előre telepítettek valamilyen Microsoft operációs rendszert. Előszeretettel hivatkoznak a jelenségre "Windows-adóként" - ami egyúttal szójátékos utalás a XVII-XVIII. században Angliában, Skóciában és később az Egyesült Királyságban létező "ablakadóra" -, és természetesen az első ilyen konfiguráció vásárlása óta próbálkoznak a nem használt operációs rendszer árának visszaszerzésével.

A héten a Linux-közösségben ismét előjött a Windows-adó témája, köszönhetően annak, hogy valaki megpróbálta visszaszerezni a fel nem használt Windows licenc árát. A mostani eset érdekessége, hogy a visszatérítésért cserébe a Lenovo titoktartási szerződést akart aláíratni az illetővel.

A nyílt forráskóddal foglalkozó cseh AbcLinux.cz oldalon Kamil Paral hozta nyilvánosságra a vele történteket. Az illető a frissen vásárolt Lenovo laptopja mellé kapott (és fel nem használt) Windows Vista Business licence árát szerette volna visszaszerezni. A Windows végfelhasználói szerződésében (EULA) olvasható cikkelyre hivatkozott, mely szerint a felhasználó, aki nem ért egyet a szerződésben foglaltakkal, visszaküldheti a szoftvert, méghozzá teljes visszatérítés fejében.

A Lenovo beleegyezett, hogy nagyjából 130 dollárnak megfelelő összeget visszautal, de ugyanakkor ragaszkodott ahhoz is, hogy Paral írjon alá egy titoktartási nyilatkozatot. Ez megtiltotta volna, hogy az ügyfél beszéljen az esetről. Paral visszautasította a nyilatkozat aláírását, aztán a AbcLinux.cz-hez fordult, akik ugyanennyit fizettek neki, hogy a történetet a világ elé tárja.

Az ügy nem teljesen egyedi, ám azt mindenképp jól illusztrálja, hogy milyen akadályokkal fog szembesülni az a Linux-felhasználó, aki megpróbálja visszaszerezni fel nem használt Windows licencének árát.